Indische rapper Badshah breekt 24 uur-record op YouTube, maar het lijkt louche

Badshah
YouTube

Badshad, een rapper uit India, heeft het YouTuberecord voor de meeste views in 24 uur gebroken. De rapper verzamelde op een dag tijd 75 miljoen views op de clip van zijn nieuwe nummer Paagal. Zo heeft hij het record gebroken dat op naam van de K-popgroep BTS stond. Maar veel mensen geloven niet dat het op een eerlijke manier gebeurde.

75 miljoen views op één dag, het is iets wat niemand de Indiër Badshah ooit voordeed. Zelfs de razend populaire K-popgroep BTS bleef steken op 74,6 miljoen views in 24 uur. Maar daar is Badshah nu over gegaan. Toch is het nog niet zeker of Badshah het record op z’n naam mag schrijven.

Paagal

Badshahs laatste nummer Paagal kwam uit op 10 juli 2019 en werd die dag 75 miljoen keer bekeken. Dat is meer dan BTS, die het record sinds april (opnieuw) op hun naam hebben staan. De video voor hun nummer Boy With Luv werd in de eerste 24 uur na de lancering 74,6 miljoen keer bekeken.

Dat record werd dus al gebroken op 10 juli, maar komt nu pas uit. Dat komt doordat YouTube het record niet meteen wilde goedkeuren. Er zijn namelijk heel wat dingen die vreemd zijn aan het record.

Fake?

Badshah
YouTube

Het record van Badshah werd al meteen in vraag gesteld. De rapper wordt daarbij beschuldigd van het gebruiken van server farms en bots. Want het is natuurlijk wel opvallend dat de video 75 miljoen views haalt in één dag, om dan in de drie daaropvolgende weken amper 40 miljoen aan toe te voegen.

Verder heeft Badshah op zijn eigen YouTubekanaal 704.000 volgers en de aankondiging van de clip voor Paagal heeft daar amper 30.000 views. Dat hij dan uiteindelijk met de video van dat nummer een recordaantal views ophaalt in een dag, lijkt op z’n minst opmerkelijk.

Een verklaring is dat de clip als reclame voor andere YouTubevideo’s te zien was. Op die manier kon de video heel wat extra views genereren en dat is natuurlijk niet illegaal. Ook Taylor Swift en BLACKPINK promootten hun nieuwe clips met zo’n spotjes, waardoor ze tijdelijk het record in handen hadden.

T-Series

T-Series
YouTube

Badshah is niet de eerste Indiër die furore maakt op YouTube. Eerder kon T-Series al PewDiePie inhalen als grootste kanaal op het videoplatform. Ondertussen is T-Series ook het enige profiel met meer dan 100 miljoen volgers.

India beschikt dus over een enorme markt op YouTube, dus is het in principe wel mogelijk dat Badshah echt 75 miljoen views verzamelde. Op dit moment zou YouTube de cijfers opnieuw aan het controleren zijn, dus binnenkort zullen we weten of Badshah echt het meeste kijkers kon verzamelen in 24 uur en zo de eerste Indische artiest wordt die met die titel gaat lopen.

Gesponsorde artikelen