Indonesië zag in 2022 een recordaantal aan buitenlandse investeringen

Vooral de Indonesische mijn- en metaalsectoren namen het voortouw om veel Foreign Direct Investments (FDI) aan te trekken.

Waarom is dit belangrijk?

Indonesië, het vierde meest bevolkte land ter wereld, is de grootste economie in Zuidoost-Azië en een van de snelst groeiende economieën. In 2020 kende het nog een recessie door de COVID-pandemie, maar het land blijft gegeerd voor buitenlandse investeerders.

In het nieuws: Het Indonesisch Ministerie voor Investeringen publiceerde recent nieuwe cijfers over het aantal investeringen dat het in 2022 ontving en noteerde daarbij recordcijfers.

  • De buitenlandse investeringen in de Zuidoost-Aziatische republiek zwollen gemiddeld met 44,2 procent aan in 2022. Dat is een record. Vooral de mijn- en metaalsector zijn daarvoor verantwoordelijk.
  • Het land ontving vorig jaar voor maar liefst 45,6 miljard dollar aan investeringen. De banken-, olie- en gassectoren werden daar zelfs nog niet bijgerekend.
  • Indonesië is rijk aan grondstoffen en kapitaliseert vooral op zijn overvloedige voorraden aan nikkel. Dat metaal vormt een belangrijke grondstof voor batterijen en de industrie van elektrische voertuigen. In 2020 pauzeerde Indonesië nog de nikkelexport om zeker te zijn dat investeerders voldoende nikkel hadden voor de binnenlandse markt. Wereldwijd stijgt de vraag naar dit product.
  • De investeringen in onedele metalen liepen vorig jaar op tot 11 miljard dollar, de grootste van allemaal. De mijnindustrie kwam op de tweede plaats met 5,1 miljard. De meeste FDI kwamen uit Singapore, China en Hong Kong.
  • Vorig jaar kende de Indonesische economie een exportboom, maar volgens analisten ziet de toekomst er minder rooskleurig uit, nu er door de aanhoudende inflatie een strenger monetair beleid wordt ingevoerd.

source: tradingeconomics.com

(nd)

Meer
Lees meer...