Indonesië opnieuw getroffen door tsunami: al zeker 222 doden

Indonesië opnieuw getroffen door tsunami: al zeker 222 doden

In Indonesië, op het eiland Java, zijn zeker 168 doden gevallen bij een onverwachte aardbeving en tsunami. De tsunami kwam tot stand na een vulkaanuitbarsting op een nabij eiland, waarna verschuivende eilanden tot een zeebeving en tsunami leidden. De duizenden bewoners in de buurt van Pnadeglang en Serang werden verrast door de golf. 

Volstrekt onverwacht: de vulkaan Anak Krakatoa op een eiland voor het grote eiland Java in Indonesië is uitgebarsten. Dat zond bevingen over de zeebodem in de Straat van Soenda, die een tsunami veroorzaakten. Die crashte onder andere op het strand van Java, in de regio Pnadelang en sleurde daarbij honderden, als niet duizenden slachtoffers met zich mee.

168 doden, meer dan 700 gewonden

Op dit moment staat de de dodentol op 168, maar dat aantal kan nog stevig oplopen. Niemand was gewaarschuwd en daarom waren er geen voorbereidingen of evacuaties aan de gang. In Pnadelang zijn honderden huizen en gebouwen volledig weggespoeld, er zijn honderden gewonden, maar hoe groot de omvang van de ramp precies is, is nog niet duidelijk.

De eilandstaat Indonesië wordt vaker geplaagd door tsunami’s, het is zelfs niet de eerste ernstige in 2018. Begin september raakte een tsunami aan de stranden van Sulawesi, toen vielen er zo’n 2.000 doden. De hele regio ligt in de zogenaamde ‘Ring of Fire’, een gebied waar veel vulkanische activiteit is, zowel boven water als onderwater. Dat wil zeggen dat er met enige regelmatig tsunami’s ontstaan.

Seventeen

Op Java was op het moment dat de tsunami landde, net een concert van poprockgroep Seventeen aan de gang. De beelden tonen hoe de band en haar publiek worden weggevaagd zonder enige waarschuwing. Verschillende bandleden zijn trouwens nog steeds vermist, één van hen is overleden.

Volgens verschillende getuigenissen sloeg de golf zo’n twintig meter diep het land in, waarna het water zich even terugtrok. Vervolgens was een tweede golf zichtbaar.

Er zijn ook veel toeristen aanwezig op Java, of daar ook Belgen bij zijn, is niet bekend.

Kerstmis

Het is natuurlijk net de kerstperiode en het is niet de eerste keer dat de Indonesiërs in een noodsituatie zitten tijdens de katholieke feestdagen. In 2004 sloeg een tsunami in op de stranden van 22 landen in de buurt. Toen vielen er meer dan 220.000 doden. In België werden toen verschillende acties opgezet.

Gesponsorde artikelen