Indonesische regering bracht dit jaar al zestig drugsdealers om in hun ‘oorlog tegen drugs’

Indonesische regering bracht dit jaar al zestig drugsdealers om in hun ‘oorlog tegen drugs’

De politie van Indonesië heeft dit jaar al minstens zestig verdachten van drugshandel doodgeschoten. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International aan persbureau AP. Daarmee zijn in het land nu al drie keer zoveel drugsdealers doodgeschoten als in heel 2016. Amnesty benadrukt dat de Indonesische autoriteiten het keiharde antidrugsbeleid van de Filipijnen overnemen. Ze willen vooral buitenlandse smokkelaars in soft- en harddrugs pakken.

Naar het voorbeeld van de Filipijnse president Duterte riep de Indonesische Joko Widodo de politie drie weken geleden op om drugshandelaren “genadeloos” aan te pakken. Agenten hebben ook de toelating om op verdachten te schieten als die zich verzetten tegen aanhouding. Sinds die oproep werden acht verdachte dealers gedood door politiekogels.

Buitenlanders

Zowel onder de beschoten slachtoffers als onder de veroordeelde drugsdealers in de dodencellen, zijn er onevenredig veel buitenlanders. Het is een strategie van de Indonesische overheid om de drugscriminaliteit als een buitenlands probleem af te schilderen. Telkens als een buitenlander wordt opgepakt, is dat voorpaginanieuws.

Angst voor verplaatsing Filipijns probleem

In Indonesië wordt geen onderscheid gemaakt tussen softdrugs zoals marihuana en harddrugs. Op drugshandel staat sowieso de doodstraf. De regering heeft in een propagandacampagne een ware ‘oorlog tegen drugs’ op poten gezet. Volgens critici worden daarbij door de overheid cijfers aangehaald die sterk overdreven zijn.

Veel Indonesiërs hebben ook schrik dat Filipijnse drugsdealers, vanwege de succesvolle repressie tegen drugshandel in hun eigen land, naar Indonesië zullen uitwijken. Je zou kunnen zeggen dat er paniek gezaaid wordt om de harde aanpak van de politie goed te kunnen praten.

Gesponsorde artikelen