Indrukwekkend filmpje toont hoe SpaceX de krachtigste raket ter wereld rustig wil laten landen

Indrukwekkend filmpje toont hoe SpaceX de krachtigste raket ter wereld rustig wil laten landen

SpaceX blijft maar met de ambitieuze plannen op de proppen komen. Hoewel het er nog niet in slaagt om de gewone Falcon 9-raketten opnieuw te laten landen, wil het later dit jaar ook de Falcon Heavy – de sterkste raket ter wereld – veilig laten landen na een succesvolle lancering.

Eerder deze maand probeerde het bedrijf van Elon Musk voor het eerst om een Falcon 9-raket te laten landen op een speciaal daarvoor uitgerust schip. De bevoorradingsmissie naar het internationaal ruimtestation ISS verliep perfect, maar de landing ging op het laatste nippertje mis. Hoewel de eerste trap van de raket de weg naar het schip van 100 op 30 meter voor de kust van Florida wist te vinden, kwam het er ook onzacht mee in aanraking. Volgens Musk zou de landing echter goed zijn verlopen als de raket helemaal op het einde niet alle hydraulische vloeistof verloren had.

Hoewel het dus met de Falcon 9 nog niet volledig gelukt is, kijkt SpaceX al verder. Later dit jaar moet ook de Falcon Heavy na een lancering opnieuw rustig op aarde landen. De Falcon Heavy is met een draagkracht van 53.000 kilogram de sterkste raket ter wereld. Enkel de Saturn V, al met pensioen sinds 1973, kon een zwaardere lading naar de ruimte brengen.

Maar op zich is het wel normaal dat SpaceX de Falcon Heavy ook wil laten landen. Het is namelijk geen compleet andere raket dan de Falcon 9, maar wel drie van zulke raketten gecombineerd. Na de lancering moeten de drie raketten zich dus loskoppelen van elkaar, en elk individueel mooi naast elkaar landen. SpaceX hoopt uiteindelijk alle raketten meerdere keren te kunnen gebruiken, om ruimtevaart zo aanzienlijk goedkoper te kunnen maken. De grootste kost is momenteel namelijk de raketten, die maar één keer gebruikt kunnen worden.

Gesponsorde artikelen