Informateurs zetten druk: begroting (en dus regering) tegen oktober moet kunnen

Informateur Johan Vande Lanotte (sp.a)

Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) zijn nog niet van plan zomaar op te krassen. Ze krijgen van de koning tijd tot 1 juli, wat een forse verlening is van hun termijn. Uit de persconferentie achteraf blijkt de ambitie om wel degelijk tegen oktober met een begroting en dus een regering te komen. Een tweederde meerderheid wordt niet gezocht.

“We zijn heel blij dat u ons zo laat bezig zijn. Elke dag krijgen we eens één sms’je en verder niets. Maar goed, in deze fase helpt het niets om veel verklaringen te geven.” Een gortdroge Vande Lanotte bedankte zowaar de pers, die in alle discretie de formateurs hun werk laat doen.

Beide heren, Vande Lanotte en Reynders, mogen van de koning verder rondjes draaien in de Wetstraat, in de poging een regering te vormen. Dat de termijn zo fors verlengd wordt, moet er toch op wijzen dat beiden op één of andere manier toch nuttig bezig zijn.

Al blijkt het vooral psycholoog spelen, zo mogen we uit de woorden van Vande Lanotte afleiden. “Als men bezig is met regeringsvorming moet men denken: niets is wat het lijkt”, zo vatte hij nog even het schouwspel van veto’s en forse uitspraken de afgelopen dagen samen. Onder meer de PS opende de deur naar N-VA, en sloot hem terug dezelfde dag. “Wij moeten in onze functie proberen achter de verklaringen te zien.”

“Winst van 100 dagen”, of is dat te rijk gerekend?

Daarbij sprak Vande Lanotte opvallend over de timing van zijn taak. Want, kort na de verkiezingen zijn hij en Reynders toch al bezig om te pogen échte gesprekken op te zetten, in plaats van ererondjes te rijden als informateurs. “Dat moet ons 100 dagen doen winnen”, zo is in de Wetstraat te horen.

Alleen, is dat wel zo? “Het is nog iets te vroeg na de verkiezingen voor veel partijen. Heel veel partijen hebben niet gescoord wat ze dachten. Hun eerste houding is dan: “Ik moet maken dat ik niet nog veel meer verlies”. En meestal is dat bij een deel van de partijen, en bij sommigen niet, de winnaars. Maar nu zitten we in een uitzonderlijke situatie: een hele groep partijen heeft verloren. Daar moet nog wat tijd over gaan: we zitten nog een beetje in de post-electorale sfeer.”

Tegelijk verwoorden de informateurs toch een duidelijke target, en een duidelijk kader. Van een grote staatshervorming organiseren, een stap richting het confederalisme waar N-VA van droomt, daarvan is alvast geen sprake. “Deze regering zoekt geen tweederde om te starten”, zo stelde Reynders.

Dat beperkt meteen het aantal opties voor de N-VA. Die kan hoogstens dus nog hopen op een scenario waarbij de staatshervorming parallel wordt georganiseerd van de regering, in een soort vehikel zoals de ‘Costa’ of een ‘dialoog van gemeenschap tot gemeenschap’. Zonder garanties daarover dreigt meteen ook een scenario zoals ‘de derde fase van de staatshervorming’ die de Volksunie ooit beloofd was, in ruil voor regeringsdeelname, maar die er nooit kwam: tien vogels in de lucht, maar niets in de hand.

Toch houdt dat Reynders en Vande Lanotte niet tegen om optimistisch te zijn. Zij mikken op een “begroting tegen oktober”. Dat de huidige regering in lopende zaken en met een minderheid dat niet kan, is wel duidelijk. “We zouden tegen oktober een regering moeten hebben die een begroting kan opstellen. Geen begroting maken, is de zaak verslechteren”, zo zette Vande Lanotte toch druk. “Partijen moeten de verantwoordelijkheid nemen van nu een aantal beslissingen door te voeren.”

De informateurs wilden het met zoveel woorden niet gezegd hebben, maar een scenario van een ‘noodregering’ komt daarbij toch dichterbij. PS-kopstuk Paul Magnette formuleerde al een dergelijke piste. Alleen voegde de PS’er eraan toe om dat zonder de N-VA te doen. Vraag blijft of de informateurs daarop ook mikken: alles wijst er voorlopig op dat ze graag de N-VA nog wat langer aan boord houden, en er wel degelijk gepraat wordt.

Gesponsorde artikelen