Inhalators astmapatiënten kunnen invloed hebben op klimaatopwarming

Inhalator
Pixabay

Mensen die lijden aan astma maken deel uit van de klimaatopwarming. Een rare stelling, maar het is wel waar. Als ze ‘groenere’ inhalators gebruiken, heeft dat een gunstig effect op het klimaat.

Wereldwijd worden er maar liefst 50 miljoen inhalators per jaar voorgeschreven, een immens aantal. Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat die toestellen niet goed zijn voor het milieu. Een switch naar ‘groenere’ inhalators zou bijdragen aan een betere klimaatomgeving.

‘Groene’ inhalators

De swap naar ‘groene’ inhalators zou een even grote impact hebben op het milieu als een vegetariër of iemand die veelvuldig recycleert, zeggen de onderzoekers. Sommige inhalators beschikken namelijk over broeikasgassen die gelinkt kunnen worden aan de klimaatopwarming.

Maar het onderzoeksteam van de universiteit van Cambridge waarschuwt wel dat je eerst met je dokter moet overleggen vooraleer je overschakelt op een andere inhalator. Sommige patiënten kunnen namelijk niet anders dan de schadelijke toestellen gebruiken.

Het schadelijke toestel is de Metered-dose inhaler dat lucht blaast wanneer je op het toestel duwt. Die stof moet je dan inademen en zorgt ervoor dat beter kan ademhalen. Het gas dat daarbij vrijkomt is schadelijk voor het milieu, omdat het broeikasgas bevat. Het gas hydrofluoroalkaan wordt gebruikt om het medicijn in de inhalator tot in je longen te krijgen.

Die specifieke inhalator zorgt voor maar liefst 4 procent van de broeikasgassen volgens experts. De researchers konden aantonen dat als één op de tien inhalators vervangen zouden worden door een milieuvriendelijk type, dat een positief effect zal hebben op het klimaat.

Broeikasgas

Inhalator
Pixabay

“Het gas in die toestellen is een ontzettend krachtig broeikasgas. Dat kan ervoor zorgen dat je ecologische voetafdruk ontzettend slecht is, zeker als je één of twee van die inhalators per maand gebruikt. Dan kan het al snel leiden tot honderden kilo’s koolstofdioxide per jaar. Dokters en patiënten moeten echt overwegen om naar een groenere variant over te stappen als dat mogelijk is”, vertelt dokter Alex Wilkinson, researcher van het onderzoek.

Maar het is niet makkelijk om als astmapatiënt ineens te switchen naar een andere inhalator. Dat vereist een nieuwe techniek om het toestel te gebruiken dus een dokter moet je daar zeker bij helpen.

“Het is echt belangrijk dat we die inhalators juist gebruiken. Patiënten moeten de juiste techniek leren zodat elke puf telt. Daarnaast moeten ze ook weten hoeveel dosissen een inhalator bevat. Op die manier verspillen ze er geen enkele. Als het toestel leeg is, is het belangrijk dat je hem niet zomaar weggooit. De inhalator bevat namelijk nog schadelijke broeikasgassen. Daarom kan je het toestel best terugbrengen naar een apotheek.”

Gesponsorde artikelen