Instagram gaat filters die plastische chirurgie promoten, verwijderen

Instagram filters
Instagram

De laatste weken zijn er duizenden nieuwe filters opgedoken op Instagram. Dat komt omdat je nu zelf je eigen filters kan maken en kan delen met alle gebruikers van de app. Sommige van die filters geven je een facelift, lipfillers of maken je gezicht smaller. Zo’n filters kunnen zorgen voor een vertekend zelfbeeld en daar wil Instagram nu iets aan doen.

Instagram zit vol met jonge – en bijgevolg vaak be├»nvloedbare – gebruikers. Daarom probeert Instagram deze gebruikers ook zo goed mogelijk te beschermen. Dat deden ze een tijdje geleden nog door advertenties voor dieetproducten en plastische chirurgie te verbergen op de feed van gebruikers jonger dan 18 jaar. En nu gaan ze daar nog een stapje verder in.

Plastische chirurgie-filters

Sinds kort zijn er op Instagram heel wat nieuwe filters beschikbaar. Dat komt door Spark AR. De nieuwe functie op Instagram waarbij gebruikers zelf filters kunnen maken. Dat deden al duizenden gebruikers, waardoor je de laatste tijden allerhande nieuwe filters ziet opduiken in de Stories van je vrienden of de celebs die je volgt.

Maar deze zijn niet allemaal zonder gevaar. Zo zijn er heel wat filters die je “de plastische chirurgie-look” geven. En dat kan een verkeerd beeld scheppen voor jonge gebruikers. Daarom grijpt Spark AR, het bedrijf achter de filters nu in.

Instagram filters
Facebook Spark AR Creators

Filters verwijderen

In een boodschap op hun Facebookpagina laat Spark AR weten dat het hun functie vooral wil blijven zien als een positieve ervaring en dat ze daarom enkele beslissingen hebben gemaakt.

Ze zullen daarom de effecten die gelinkt kunnen worden aan plastische chirurgie verwijderen uit de Effect Gallery. Daarnaast zullen ze ook niet langer nieuwe effecten met een link naar plastische chirurgie goedkeuren. En wanneer ze er nieuwe tegenkomen zullen die ook meteen verwijderd worden. Instagram zal hier “de komende weken” mee van start gaan. Wil je dus nog wat selfies maken met je favoriete maar extreme filter, dan zal je er snel bij moeten zijn.

Gesponsorde artikelen