Instagram overweegt om like-functie af te voeren: tests in het buitenland

Instagram voert testen uit om eventueel de openbare likes af te schaffen. De sociale netwerksite zou de overheersende ‘like-cultuur’ willen inperken.

In Australië, Canada, Japan, Ierland, Italië, Brazilië en Nieuw-Zeeland kunnen Instagram-gebruikers tijdelijk geen likes meer zien bij foto’s van andere mensen.

‘Like-cultuur’ aan banden leggen

Bij hun eigen profiel kunnen ze de likes wel nog zien. Het medium wil naar eigen zeggen de druk, die Instagram voor veel gebruikers met zich meebrengt, verlagen. Dat meldt de Amerikaanse techwebsite The Verge. Zo zijn heel wat mensen bang voor de negatieve sociale gevolgen wanneer ze weinig likes krijgen.

(Instagram laat je (eindelijk) trolls op stil zetten.)

“We willen dat Instagram een plek is waar gebruikers zichzelf kunnen uitdrukken”, laten ze bij Instagram weten aan de Britse krant Daily Mail. “We hopen dat we met deze test de sociale druk wegnemen en dat mensen zich kunnen focussen op datgene waar ze écht van houden.”

Instagram

Monetariseren blijft bestaan

Voorlopig gaat het enkel om een test. Of Instagram deze regeling permanent doorvoert, is nog lang niet bekend. Het sociale medium wil de feedback van de testers bekijken en zal achteraf een beslissing maken.

Verder liet Instagram al weten dat de eventuele nieuwe regeling geen invloed zou hebben op influencers en Instagram-celebrities. Zo zal de test geen invloed hebben op reclame-inkomsten.

pixabay

Nadruk op shares

Enkele maanden geleden raakte al bekend dat Instagram de nadruk op likes wou vervangen door shares. Het was Jane Wong van de techwebsite Techcrunch, die diep in de code van verschillende platformen duikt om er interessante zaken op te rakelen, die voor het eerst achter de tests kwam. Instagram zelf ontkende aanvankelijk dat zulke tests bestonden.

pixabay
Meer
Lees meer...