Internationaal bekroond: deze schuimwijn van de Lidl is even goed als dure fles Veuve-Cliquot. Inslaan die handel!!!

Internationaal bekroond: deze schuimwijn van de Lidl is even goed als dure fles Veuve-Cliquot. Inslaan die handel!!!

Op zoek naar een goede fles champagne om mee te nemen naar vrienden? Niet aarzelen om de goedkoopste fles te nemen, want kenners hebben geproefd en besloten dat de goedkoopste fles schuimwijn van bij Lidl even lekker is als een dure fles. Barbecues zijn net een heel stuk goedkoper geworden. 

Schaam je je ook altijd een héél klein beetje als je de goedkoopste fles schuimwijn meeneemt naar vrienden? Wij weten natuurlijk dat dat geen representatie is van je vriendschap, maar van je portemonnee, maar smaak je het ook? Nee, zo blijkt, want een team kenners proefde voor de International Wine & Spirits Competition de Crémant de Bourgogne Blanc van Lidl.

Zij gaven de schuimwijn een score tussen de 86 en 89,9, da’s even goed als een Veuve Cliquot uit 2008, maar die kost wel een kleine vijftig euro meer. De Cremant vind je namelijk al in de winkel aan net geen zeven euro voor een flesje, de Veuve Cliquot gaat voor zo’n 56 per fles.

Volgens de jury was de schuimwijn “droog maar toch rijk, met een intrigerend aroma van fruit en een goed gedefinieerde zuurheid’. Of je kan ‘m natuurlijk zelf even gaan proeven.

iStock

Prijs?

Maar waar zit ‘m nu juist het prijsverschil tussen champagne en schuimwijn en wat is het verschil in product eigenlijk? Wel, Champagne is een schuimwijn gemaakt in de Champagnestreek. Enkel schuimwijnen die daar gemaakt worden, krijgen dus die naam. Dat creeërt een zekere exclusiviteit, waardoor de prijs natuurlijk stijgt. Klassieke champagne wordt meestal gemaakt van drie druivensoorten: pinot noir, pinot meunier en chardonnay.

Een cava daarentegen, kan overal in Spanje gemaakt worden (vandaar het prijsverschil) en komt, net zoals champagne, in vijf soorten, naarmate de droogheid: brut nature, extra brut, brut, sec en semi-sec. Italiaanse schuimwijn, prosecco dus, komt dan weer in drie ‘bubbelvarianten’: tranquillo, frizzante en spumante, waarbij de laatste het langst blijven bubbelen.

Gewone schuimwijn, zonder meer, mag gemaakt worden met gelijk welke soort druif en in alle zuurtegraden. En de jury heeft beslist: duurder is niet altijd beter.

iStock

Gesponsorde artikelen