Interpol-baas in cel in China wegens mogelijke corruptie: afrekening binnen Communistische Partij?

Interpol-baas in cel in China wegens mogelijke corruptie: afrekening binnen Communistische Partij?

De Chinese overheid heeft laten weten dat Interpol-baas Meng Hongwei, de eerste Chinees die die functie mocht bekleden, in de gevangenis zit in zijn moederland omdat er een anticorruptie-onderzoek naar hem loopt. Hij heeft ondertussen, wellicht onder dwang, zijn ontslag ingediend bij Interpol.

Meng woonde met zijn vrouw en kinderen in de Franse stad Lyon en was bijna 2 weken vermist, nadat hij op 25 september naar China vertrokken was. Zijn vrouw trok aan de alarmbel, maar er kwam geen officieel bericht van Peking tot nu. Ze riep de internationale gemeenschap op om op te treden en staat onder politiebescherming sinds afgelopen zaterdag.

Meng Hongwei werd in de Chinese hoofdstad meteen na zijn aankomst opgepakt. Dat meldt de Hongkongse krant South China Morning Post.

Zijn arrestatie zou te maken hebben met een onderzoek van de anticorruptie-autoriteit. Wat de precieze aanklachten zijn, is niet geweten. De Chinese overheid heeft verder geen informatie vrijgegeven.

Verkiezingen nieuwe voorzitter

Zaterdag vroeg Interpol nog officieel een uitleg over de vermiste voorzitter aan China. Interpol meldt in een officieel bericht het (wellicht gedwongen) ontslag van Meng Hongwei ontvangen te hebben. Interpol-vicevoorzitter Kim Jong Yang neemt voorlopig zijn plaats in. In november gaan er verkiezingen door om een nieuwe Interpol-voorzitter te kiezen.

(Waarom China over 12 jaar de grootste economie ter wereld is, lees je hier.)

EPA

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er hooggeplaatste functionarissen verdwijnen in China. Weken of maanden na de verdwijning maakt de Chinese overheid dan bekend dat de functionaris in kwestie wordt verdacht van corruptie.

De Chinese president Xi Jinping is berucht omwille van zijn harde aanpak van corruptie.

Sinds 2013 heeft hij al ongeveer een miljoen ambtenaren uit de partij laten zetten of vervolgd.

In 2016 werd Meng Hongwei de eerste Chinese president van Interpol. Bij mensenrechtenorganisaties zorgde dat voor ophef. Die vreesden dat Meng zijn macht zou misbruiken om tegenstanders van het Chinese regime buiten China te bestraffen.

Meng werd beschouwd als een belangrijk figuur binnen de Communistische Partij. Volgens de South China Morning Post zou hij zijn zetel in het invloedrijke Centraal Comité van de Communistische Partij kwijtgeraakt zijn.

Gesponsorde artikelen