Interviewer moet Trump 23 keer vragen of hij racist is, terwijl die blijft ratelen over zijn muur in Mexico

Interviewer moet Trump 23 keer vragen of hij racist is, terwijl die blijft ratelen over zijn muur in Mexico

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump heeft nogal veel moeite met vragen beantwoorden, zeker als de interviewer direct vraagt of hij racist is of niet. Trump ontwijkt de vraag maar liefst 23 keer voor hij uiteindelijk zegt dat hij geen racist is. Blijft de vraag wat hij dan wel bedoelt als hij zegt dat een rechter in een zaak tegen Trump University incompetent is omdat hij van Mexicaanse afkomst is.

23 keer moet CNN-interviewer Jake Tapper aan Donald Trump vragen of zijn uitspraken over rechter Gonzalo Curiel racistisch zijn. De rechter, die moet oordelen over een zaak waar Trump University, Trumps school voor makelaars, bij betrokken is, is van Mexicaanse afkomst.

Trump had gezegd dat er daarom een belangenconflict bij de rechter bestaat. De presidentskandidaat wil namelijk een muur bouwen tussen de VS en Mexico, en de rechter zou zich, volgens Trump, gepakt voelen. Uiteindelijk zegt Trump dat zijn uitspraak helemaal niet racistisch is.

“Kijk”, zegt Trump tegen Tapper in diens programma State of the Union “ik heb al veel problemen gehad met deze rechter, en hij velt onrechtvaardige vonnissen. Ik ben een muur aan het bouwen tussen de VS en Mexico, en hij is van Mexico.” Tapper merkt onmiddellijk op dat Curiel wel van Mexicaanse afkomst is, maar gewoon een Amerikaans paspoort heeft, net zoals Trump, die een Schotse afkomst heeft.

“Niet eerlijk”

“Ja, maar hij is erg trots op zijn afkomst”, zegt de presidentskandidaat. “En dat is niet erg, ik heb niets tegen Mexicanen, maar ik ben een muur aan het bouwen, en hij is niet eerlijk. Deze zaak zou al jaren afgevoerd moeten zijn.”

Het wordt nog ongelooflijker als de interviewer, na nog wat ge-heen-en-weer over Trumps muur, zegt dat Trump het niet eens moet zijn met de rechter. Maar is hem incompetent noemen op basis van zijn afkomst, niet de definitie van racisme? Eindelijk antwoordt hij op de vraag: “Volgens mij doet hij [de rechter] dat gewoon zodat ik die dingen zou zeggen. Maar ik zou het niet racistisch noemen, nee. Ik zeg alleen dat ik een muur aan het bouwen ben, en dat hij uit Mexico komt en dat ik benadeeld word.”

Bekijk het fragment uit State of the Union hieronder.

Bron: CNN

Gesponsorde artikelen