Intussen in de wetenschap: zombie-aanval als in The Walking Dead zou de mens in 100 dagen kunnen uitroeien

Dodelijke virussen, een nucleaire ramp, … er zijn genoeg manieren waarop de mensheid zou kunnen worden uitgeroeid. Maar aan de universiteit van Leicester hebben ze onderzocht wat er zou gebeuren als we het slachtoffer worden van een zombie-aanval. Zoals in The Walking Dead dus. Zeker is dat we het geen acht tv-seizoenen zouden volhouden. Na 100 dagen is het met de meeste van ons gedaan.

Het onderzoek is afkomstig van de studenten van de afdeling natuurkunde. Zij berekenden dat na 100 dagen nog maar zo’n 300 mensen op onze planeet levend en onbesmet zouden zijn. Hoe ze tot die conclusie kwamen is toch ook met veel verbeelding te volgen. Hun hypothese stelt dat een zombie ongeveer twintig dagen ronddwaalt en in die tijd iedere dag 90 procent kans heeft om een gezond persoon in een zombie te veranderen. Ze gebruikten hiervoor wel het officiële SIR-model, waarmee kan worden berekend hoe snel een virus zich zou verspreiden.

Ze verdeelden de bevolking voor het onderzoek in drie categorieën: zij die vatbaar zijn, de zombies, en de overledenen. Aangezien het maar over honderd dagen gaat hielden de onderzoekers geen rekening met geboorten en met natuurlijke overlijdens. In die periode van iets meer dan drie maanden zouden nog maar 300 mensen op de planeet niet besmet zijn.

Mensheid overleeft toch

Alsof deze studie nog niet ‘boeiend’ genoeg was, hebben ze meteen tweede onderzoek gedaan. Ze wilden weten hoe lang de laatste mensen onze soort konden laten overleven en hoe groot de kans was om onze populatie te herstellen als ze kinderen beginnen krijgen. Ze kwamen tot de conclusie dat ze minder snel besmet zullen worden omdat na een tijdje de risico’s beter in te schatten zijn en je leert leven met zombies in de buurt. Uiteindelijk zou het zombievirus zelfs eerst kunnen sterven en kan de mensheid toch nog overleven.

Het voornaamste dat wij onthouden uit de studie: er kunnen nog heel wat seizoenen van The Walking Dead komen. De wetenschap heeft het bewezen…

Meer
Lees meer...