Inwoners van Fukushima klagen over standbeeld van een kind in stralingspak

Inwoners van Fukushima klagen over standbeeld van een kind in stralingspak

De bewoners van Fukushima eisen dat een standbeeld nabij het station van de stad wordt verwijderd. Het gaat om een kunstwerk dat een kind in een stralingspak voorstelt. In 2011 werd de Japanse regio getroffen door een zware aardbeving en een tsunami, waarbij een kernramp in de nabijgelegen centrale ontstond.

Het standbeeld creëert de indruk dat Fukushima onbewoonbaar is, vinden de inwoners. Het kunstwerk is afkomstig van Kenji Yanobe en toont een kind dat een artistieke impressie van de zon in de ene hand en een helm in de andere draagt. De kunstenaar noemt dit beeld zijn Zonnekind, en wil hiermee pleiten voor een wereld zonder nucleaire energie. Het was niet zijn bedoeling om te insinueren dat de kinderen in Fukushima zich zouden moeten beschermen tegen straling.

Hij wijst er ook op dat zijn kunstwerk dit duidelijk maakt. Zo draagt het kind de helm bewust niet op zijn hoofd, en op zijn pak staat de stralingsmeter op 000. De bewoners van de stad steunen zijn uitleg niet en geloven dat het beeld de reputatie van Fukushima alleen maar zal schaden. En sommige critici vinden ook dat hij werk niet klopt, want zelfs gebieden die nooit met een kernramp te maken kregen, hebben tot op zekere hoogte achtergrondstraling. Die teller kan dus nooit op nul staan.

Olympische Spelen

De burgemeester van de stad was eerst gewonnen voor de uitleg van de kunstenaar, maar hij belooft naar de kritiek van de inwoners te luisteren voor hij definitief beslist of het beeld al dan niet mag blijven staan. Japan hoopt dat de Olympische Spelen in Tokio in 2020 het herstel van Fukushima opnieuw onder de aandacht zullen brengen. Fukushima speelt zal zelf ook een rol spelen, want hier worden wedstrijden in het baseball en softball gespeeld. De stad zal ook het vertrekpunt van de tocht met de olympische vlam worden.

Heel wat mensen zijn nog altijd niet naar hun huis teruggekeerd, hoewel hun wijken intussen als veilig bestempeld zijn. Vooral gezinnen met jonge kinderen zijn achterdochtig en willen het risico niet nemen. In Nahara, op zo’n 19 kilometer van het rampgebied, wonen vandaag amper enkele honderden mensen, terwijl het dorp voor de ramp ongeveer 7.400 inwoners telde. De overheid moedigt iedereen wel aan om naar huis terug te keren.

Gesponsorde artikelen