IPhone App kan huidkanker accurater vaststellen dan de dokter

IPhone App kan huidkanker accurater vaststellen dan de dokter

Heel wat mensen laten de moedervlekken op hun lichaam door een dokter controleren uit vrees dat er eentje tot een melanoom zou kunnen uitgroeien. Binnenkort zullen we dat mogelijk allemaal thuis kunnen doen met een applicatie voor de iPhone. Een professor test de uitvinding nog uit, maar vermoedelijk zal de app zorgvuldiger zijn dan een dokter.

Een melanoom is een vorm van huidkanker die onder andere kan ontstaan uit goedaardige moedervlekken. Er is maar een kleine kans dat dit gebeurt, maar volgens Euro Melanoma, een preventiecampagne rond huidkanker, ontstaat 30 procent van de melanomen wel uit bestaande moedervlekken. Het is dan ook noodzakelijk om een moedervlek te laten onderzoeken wanneer die onregelmatige randen heeft, een knobbel is of verschillende kleuren heeft. Als je er op tijd bij bent, zal de dokter de huidkanker nog kunnen vermijden door de moedervlek enkel weg te snijden.

Accurater dan een dokter

Een professor van de universiteit van Houston test momenteel een applicatie voor iPhone die naar verluidt melanomen met een accuraatheid van 85 procent zou kunnen detecteren. De app heet DermoScreen en zit nog in een testfase, maar zou dus mogelijk accurater dan een dokter kunnen worden. De uitvinder is George Zouridakis, een professor technologie. Het nadeel is wel dat het niet zal volstaan om de app te downloaden. Zo heb je een extra instrument nodig dat je samen met een vergrootlens aan de smartphone vast moet maken. En dat extraatje zal wel meteen 500 dollar kosten.

Er staat natuurlijk geen prijs op je gezondheid, dus misschien heeft de app wel een toekomst. Van zodra je een beeld hebt gemaakt van je moedervlek zal de app kunnen vaststellen of er stoffen aanwezig zijn die op kanker kunnen wijzen. Uit de eerste resultaten blijkt dat de app bijzonder goed werkt. Ze zou het nu al beter doen dan een arts bij een eerste onderzoek zou kunnen.

Een belangrijke toepassing van de app zou het gebruik in ontwikkelingslanden en in afgelegen gebieden worden. Daar is medische hulp niet altijd snel beschikbaar en dankzij de app zouden ook deze mensen er op tijd bij kunnen zijn voor de huidkanker zich kan ontwikkelen.

University of Houston
(Bronnen: Business Insider, Euro Melanoma)

Gesponsorde artikelen