“Gooi je iPhone weg, of geef hem aan je kinderen”: Rusland heeft schrik voor westerse spionage

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!

De Russische regering verbiedt ambtenaren om nog langer iPhones te gebruiken. Dat schrijft de Russische krant Kommersant. IPhones zouden te kwetsbaar zijn voor spionage door westerse inlichtingendiensten, zo waarschuwde Sergej Kiriyenko, een topman uit de administratie van Poetin.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl het Westen zich rept om TikTok te verbieden van telefoons van overheidsambtenaren, en ook andere Chinese bedrijven zoals Huawei worden verdacht van spionage, blijkt dat ook Rusland op zijn hoede is. Hier wordt dan wel vooral naar het Westen gekeken als schuldige.

In het nieuws: “Gooi ze weg of geef ze aan je kinderen”: het Kremlin wil af van de Amerikaanse iPhones.

  • Russische overheidsambtenaren worden opgeroepen om tegen eind maart hun iPhones af te danken. Volgens het Kremlin zouden de toestellen van Apple door westerse inlichtingendiensten gebruikt kunnen worden voor spionage. Dat maakte Sergej Kiriyenko bekend op een seminiarie voor overheidspersoneel. Kiriyenko is momenteel de nummer twee uit de administratie van de Russische dictator Vladimir Poetin, en wordt getipt als diens opvolger als president.
  • “Het is gedaan voor de iPhone. Gooi hem weg, of geef hem aan je kinderen”, zo vertelde een aanwezige aan Kommersant, een Russisch dagblad.
  • Naar verluidt zou de overheid zelfs van plan zijn de aankoop van nieuwe toestellen te sponsoren. Opvallend is vooral dat het verbod zou gelden voor vier departementen binnen de administratie: binnenlands beleid, openbare werken, activiteiten van de staatsraad en informatie- en communicatie-technologie en -infrastructuur. Die eerste drie diensten zullen volgend jaar betrokken worden bij de presidentsverkiezingen in Rusland.

Onderliggend: Smartphones, Rusland heeft het er niet zo op.

  • Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, weigerde het nieuws te bevestigen. Wel gaf hij aan persagentschap Reuters mee dat smartphones niet zouden moeten worden gebruikt voor het werk. “Smartphones met een redelijk transparant besturingssysteem, of het nu Android of IOS is, zouden niet mogen worden gebruikt voor officiële gelegenheden”, zo vertelde Peskov, duidend op het feit dat deze software relatief eenvoudig kan gehackt worden.
  • Peskov gaf ook mee dat Poetin zelf niet over een smartphone beschikt. Wel zou de dictator regelmatig het internet gebruiken.
Meer
Lees meer...