iPhone-verkoop voor het eerst sinds 2012 goed voor nog niet de helft van de omzet van Apple

Het techbedrijf Apple heeft zijn inkomsten voor het derde kwartaal van dit boekjaar bekendgemaakt, omgerekend maar liefst 48,2 miljard euro. Dat is bijna een half miljard meer dan de analisten hadden verwacht en 1 procent meer dan vorig jaar. De inkomsten van de verkoop van iPhones bedroegen echter 23,3 miljard euro, terwijl dat vorig jaar nog 26,4 miljard euro was. Daarmee was de verkoop van iPhones voor het eerst sinds 2012 goed voor minder dan de helft van de omzet van Apple.

Vooral draagbare accessoires vlogen meer over de toonbank, mede dankzij de nieuwe generatie AirPods, draadloze oortjes. Apple-CEO Tim Cook zei dat Apple nog steeds in de top 500 van meest succesvolle bedrijven zou staan, als het bedrijf enkel die accessoires zou verkopen. Dat meldt de technologiewebsite The Verge.

De inkomsten van Mac-computers waren goed voor 5,2 miljard euro en die van iPads voor 4,5 miljard euro. Uit diensten als Apple Pay en iTunes verdiende Apple 10,3 miljard euro, 13 procent meer dan vorig jaar.

Problemen in China

Nochtans had Apple het de jongste tijd niet altijd gemakkelijk. Zo waren er ernstige vertragingen van de verkoop in China. Daarin speelde de handelsoorlog tussen Peking en Washington een rol. Dat compenseerde de techreus door maanden later  de prijzen te verlagen. In het derde kwartaal daalden de Chinese inkomsten van Apple met 4 procent, tot 8,6 miljard euro.

Nieuwe producten en diensten

Heel wat beleggers waren dolenthousiast over de resultaten. Het aandeel van Apple lag in de nabeurshandel bijna 3 procent hoger.

“Dit was onze beste junikwartaal ooit, dankzij de groei van accessoires, de sterke verkoop van iPads en Macs en de verbetering van iPhone-trends”, zei Cook. “Deze resultaten zijn veelbelovend, in al onze afzetmarkten. We hebben vertrouwen in de toekomst. Eind 2019 wordt een interessante periode met lanceringen op al onze platformen, nieuwe diensten en verschillende nieuwe producten.”

Apple is van plan om in het vierde kwartaal van zijn boekjaar nieuwe versies uit te brengen van de iPhone X. Die zouden over bijkomende camera’s beschikken.

epa

Gesponsorde artikelen