Iran bevestigt doodsvonnis tegen VUB-professor Djalali en geeft meer info

Iran bevestigt doodsvonnis tegen VUB-professor Djalali en geeft meer info

Het gaat niet de goede kant op in de zaak tegen Ahmadreza Djalali. De internationaal gerenommeerde wetenschapper, die ook gastlessen gaf in ons land aan de Vrije Universiteit Brussel, werd in Iran onlangs ter dood veroordeeld. Dat vonnis is nu bevestigd door het Iraanse hooggerechtshof, dat meer informatie over de zaak prijsgaf. 

Djalali kreeg in Iran de doodstraf omdat hij zou gespioneerd hebben voor “buitenlandse mogendheden”. De professor zou hebben samengewerkt met het Israëlische Mossad om twee Iraanse atoomwetenschappers om het leven te brengen. Hij werd veroordeeld op basis van bekentenissen die hij zelf heeft afgelegd. Al zou hij dat maar gedaan hebben onder zware druk.

Nieuwe informatie

De Iraanse aanklager heeft nu meer details vrijgegeven over de zaak. Djalali zou over zo’n 30 Iraanse wetenschappers, die meewerkten aan militaire en nucleaire onderzoeken, informatie hebben vergaard en aan de Israëlische geheime dienst Mossad hebben bezorgd. Djalali zou daarvoor geld en een Zweedse paspoort hebben gekregen.

Vanuit het Westen klonk er echter al meteen zware kritiek. Zijn proces zou hoegenaamd niet eerlijk verlopen zijn. Zijn gedwongen bekentenis was niet het enige. Zo zou hij ook zijn eigen advocaat niet hebben kunnen kiezen en ook onvoldoende een verdediging hebben kunnen aanvoeren. Zijn advocaat, meester Daryabeighi, tekende ook verrassend genoeg geen beroep aan tegen het doodsvonnis, hoewel Djalali dat wel had gevraagd.

Wanneer het vonnis zal worden uitgevoerd, werd nog niet bekendgemaakt.

Gerenommeerd

Djalali is een gerenommeerd wetenschapper en docent, en gaf naast gastlessen aan de Vrije Universiteit Brussel ook les aan universiteiten in Zweden en Italië.

Gesponsorde artikelen