Iran en Irak zwaar getroffen door aardbeving: minstens 300 doden en 2.500 gewonden

Iran en Irak zwaar getroffen door aardbeving: minstens 300 doden en 2.500 gewonden

Het grensgebied van Irak en Iran is getroffen door een zware aardbeving. Er is sprake van minstens 300 doden en minstens 2.500 gewonden. De beving had een kracht van 7,3. De schade lijkt het grootst aan de Iraanse kant van de grens, waar meer mensen wonen.

In het bergachtige gebied op de grens tussen Iran en Irak zijn minstens 300 mensen omgekomen bij een aardbeving met een kracht van 7,3 op de Schaal van Richter. Dat melden de Britse krant The Guardian, de BBC en de NOS. Ook zouden er minstens 2.500 gewonden gevallen zijn. Het epicentrum van de beving van gisteravond laat was in Iraaks Koerdistan, ongeveer dertig kilometer van de Iraakse stad Halabja. Toch lijkt de Iraanse kant veruit het hardst getroffen. Volgens de Iraanse staatstelevisie werden zelfs al 328 doden geteld in Iran alleen. In veel dorpen hebben de water- en elektriciteitsvoorzieningen het begeven en is er enorme schade aan de infrastructuur. In Irak zouden er minstens zes doden gevallen zijn en zeker 200 gewonden.

Voelbaar tot in Turkije

Volgens een medewerker van de Iraanse Rode Halve Maan, vergelijkbaar met het Rode Kruis van bij ons, durven veel mensen hun huis niet meer in omdat ze bang zijn getroffen te worden door naschokken. In de Iraakse hoofdstad Bagdad en in Erbil, de hoofdstad van de semi-autonome regio Koerdistan, renden mensen in paniek hun huizen uit. Er wordt verwacht dat het dodental nog zal oplopen nu meerdere reddingsoperaties op gang komen. De aardbeving was zelfs voelbaar in andere buurlanden van Irak, zoals Turkije, Koeweit en Israël. Daar zijn geen berichten van schade of gewonden. Volgens het Turkse persagentschap Anadolu zou de Turkse minister van Gezondheid Ahmed Demircan al hulp hebben geboden aan Noord-Irak.

De eerste beelden:

Gesponsorde artikelen