Iran is erin geslaagd om een Amerikaanse drone te kopiëren

Iran is erin geslaagd om een Amerikaanse drone te kopiëren

“De Iraniërs slagen er nooit in om de RQ-170 drone na te bouwen”, meenden de Amerikanen in 2011. Maar gisteren stelde Iran zijn eigen versie van het Amerikaanse spionagetoestel voor. De grote vraag is wel of het ding ook echt werkt.

Ayatollah Ali Khamenei stelde het toestel gisteren met veel trots voor. “Dit toestel is uiterst belangrijk voor ons met het oog op verkenningsmissies”, klonk het. Op zijn semi-officiële Twitteraccount, waarschijnlijk beheerd door zijn medewerkers, staat een foto van de gekopieerde drone. Maar of het ding ook echt kan vliegen, moet nog blijken. “Onze ingenieurs hebben het geheim van de drone kunnen ontcijferen. Binnenkort beginnen we met de eerste testvluchten”, vertelde een officier op de staatstelevisie.

In 2011 slaagde Iran erin om een Amerikaanse drone te hacken. Het toestel maakte een spionagevlucht boven enkele Iraanse nucleaire sites. Volgens het Witte Huis was het toestel onbestuurbaar geworden door technische problemen, maar Iran claimde dat ze het toestel bewust saboteerden door het GPS-systeem van de drone te storen.

De Amerikanen waren nochtans zeer zelfverzekerd dat de Iraniërs niets met het toestel zouden kunnen aanvangen. “Het is niet goed voor de VS dat de drone in Iraanse handen is gevallen, maar ze kunnen het toestel toch nooit namaken”, klonk het bij Homeland Security. Maar na gisteren zullen ze waarschijnlijk wel anders piepen.

Bronnen: Mashable, The Guardian

Gesponsorde artikelen