Iran vuurt 20 raketten af op Israëlisch leger, dat meteen antwoordt met bombardementen rond Damascus

Iran vuurt 20 raketten af op Israëlisch leger, dat meteen antwoordt met bombardementen rond Damascus

Het conflict tussen Iran en Israël lijkt te gaan escaleren. Nadat Iran 20 raketten had afgevuurd op Israëlische troepen in de Golanhoogte, volgde al snel een vergeldingsactie. Israël voerde verschillende luchtaanvallen uit op Iraanse basissen in Syrië. Daarbij vielen, voorlopig, geen slachtoffers.

“Om ongeveer 12.10 uur, tien minuten na middernacht, hebben troepen van de Iraanse Quds-brigade zo’n 20 projectielen afgevuurd richting posities van het IDF (de Israel Defence Force, red.) in de Golanhoogte, de meeste daarvan zijn raketten maar dat moet nog bevestigd worden”, meldde luitenant Jonathan Conricus, woordvoerder van het IDF.

“Dit is nog niet voorbij”

Het overgrote deel van die raketten zouden door de Israëlische defensie zijn uitgeschakeld, maar dus niet allemaal. Voorlopig lijkt de daadwerkelijke schade wel beperkt te blijven, zo zouden er geen slachtoffers gevallen zijn. “Het IDF ziet deze Iraanse aanval als enorm ernstig”, stelde Conricus nog. “Dit is nog niet voorbij.”

Niet veel later volgde een vergeldingsactie. Op donderdagmorgen meldde de Syrische staatsmedia van “een nieuwe golf van Israëlische raketten”, die echter “een voor een uit de lucht werden gehaald”. Al bevestigde het later wel dat munitieopslagplaatsen, radarsystemen en luchtafweereenheden werden geraakt. Conricus noemde de vergeldingsacties “een van de grootste operaties die de Israëlische luchtmacht in recente geschiedenis heeft uitgevoerd en al zeker de grootste operatie gericht op Iraanse doelwitten”.

Donald Trump

Dat snelle antwoord van Israël was mogelijk omdat de Israëlische troepen al een tijdje in staat van paraatheid waren gebracht. Kort voor de aankondiging van Amerikaans president Donald Trump dat de VS zich zou terugtrekken uit het nucleaire pact met Iran, had het IDF “ongewone activiteiten van Iraanse troepen in Syrië” gespot. “Onze defensiesystemen zijn opgestart en IDF-troepen staan paraat”, reageerde het IDF toen nog. “Het IDF is voorbereid op verschillende scenario’s en waarschuwt dat enige vorm van agressie tegen Israël een ernstige reactie zal krijgen.”

Amper uren na de aankondiging van Trump meldden Syrische staatsmedia al dat Syrische luchtafweer twee Israëlische raketten had neergehaald. Bij die aanval zouden volgens het Syrisch Observatorium, dat het conflict opvolgt, vijftien mensen om het leven zijn gekomen, waaronder acht Iraniërs.

Gesponsorde artikelen