Left Right
scrollTop top

Irma richt enorme ravage aan op Sint-Maarten: daken weggeblazen, alles onder water, geen stroom


Irma richt enorme ravage aan op Sint-Maarten: daken weggeblazen, alles onder water, geen stroom

Orkaan Irma, de zwaarste ooit waargenomen in de Atlantische Oceaan, heeft de bovenwindse eilanden keihard geraakt. Irma raast over de Caribische eilanden met windsnelheden van 295 kilometer per uur. Sint-Maarten en ook Saint-Barthélemy Saba en Sint-Eustatius bleven niet gespaard. De beelden die binnenkomen zijn ongelooflijk. De orkaan heeft al enorm veel schade aangericht.

De gemiddelde windsnelheid van Irma is momenteel 290 kilometer per uur. Maar er zijn ook al windstoten van 350 kilometer per uur gemeten. (De sterkste wind die in ons land ooit werd opgetekend bedraagt 168 km per uur, op 25 januari 1990 was dat.)

Voorafgaand aan het aan land gaan van Irma viel boven Sint-Maarten al heel veel regen. Ook stroomde zeewater het eiland op en zette straten blank, waaronder de belangrijke winkelstraat Front Street in de hoofdstad Philipsburg.

Enorme ravage

Radiostations op Sint-Maarten zijn één voor één uitgevallen. Tropixx 105.5 FM bleef nog wel lang in de lucht. Berichten die bewoners van het getroffen eiland daar achterlaten, spreken van een enorme verwoesting als gevolg van de harde windstoten.

Het gebouw van de prefect van Sint-Maarten is grotendeels verwoest. Samen met z’n personeel zit hij de storm in een soort schuilkelder uit. De brandweerkazerne is eveneens buiten dienst door de verwoestingen, en het dak van het politiekantoor is weggeblazen. De elektriciteit is uitgevallen.

Intussen zijn reddingsteams uit Frankrijk en Guadeloupe al vertrokken naar Sint-Maarten. Er wonen 40.000 mensen aan de Franse kant, en nog eens hetzelfde aantal aan de Nederlandse.

Op enkele tientallen kilometers van Sint-Maarten ligt Saint-Barthélemy, nog een eiland van de Franse gemeenschap. Daar heeft Irma eveneens lelijk huis gehouden. In de brandweerkazerne staat het water een meter hoog. Overal zijn mensen naar een hogere verdieping gevlucht om te schuilen. Er is geen elektriciteit meer en heel wat daken zijn gewoon verwoest.

Hier zijn LIVE-beelden van de doortocht van Irma:

Florida op de route

Irma kwam vanochtend voor het eerst aan land op het eiland Barbuda. Met onverminderde kracht trok de orkaan daarna richting Sint-Maarten.

Hierna neemt Irma de route net ten noorden langs de zuidelijke Bahama’s, de Dominicaanse Republiek, delen van Haitï en Cuba en komt uiteindelijk terecht in de nacht van zondag op maandag in Florida.

De laatste verwachting van het Hurricane Center in de Verenigde Staten is zeer ongunstig voor Florida. In de recentste modellen buigt de orkaan in de loop van het weekeinde af naar het noorden. Tot die tijd krijgen diverse eilanden te maken met de orkaan.

In Florida worden nu al maatregelen genomen voor de orkaan. Internationale luchthaven Key West gaat vandaag sluiten. De laatste vlucht vertrekt later vandaag naar Atlanta. Daarna worden alle andere vluchten geannuleerd.

Op de Florida Keys wordt de bevolking aangemaand om niet langer uit te stellen en al te beginnen met de evacuatie.

De autoriteiten op de Bahamas hadden eerder opdracht gegeven de bewoners van zeker zes zuidelijke eilanden te evacueren.

“Het dak is weg”: beelden van op Sint-Maarten …

En zo ziet het er op Saint Barth uit …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…