Irma walst Dominica plat en eist drie doden in Guadeloupe. Puerto Rico houdt het hart vast

Irma walst Dominica plat en eist drie doden in Guadeloupe. Puerto Rico houdt het hart vast

Ongelooflijk maar waar, nog geen twee weken na de doortocht van orkaan Irma krijgen de Caraïben een nieuwe orkaan van de hoogste categorie over zich heen. En ook orkaan Maria is meedogenloos. Op het eiland Dominica zou bijna niets meer rechtstaan. “We zijn alles kwijt wat je met geld kunt kopen”, zegt premier Roosevelt Skerrit. En nu moet Puerto Rico zich schrap zetten.

Wat we al weten – laatste update: 20u02

  • Maria is als een orkaan van categorie 5 aan haar passage over de Caraïben begonnen.
  • Orkaan haalt windsnelheden van meer dan 250 kilometer per uur.
  • Alle contact met Dominica is verbroken.
  • Premier van Dominica: “We zijn alles kwijt wat je met geld kunt kopen.”
  • Op Martinique en Barbados valt de schade mee.
  • Op St. Kitts and Nevis wordt aangeraden om binnen te blijven.
  • Op Guadeloupe zijn drie doden geteld.
  • Volgende gebieden die getroffen worden: St. Kitts and Nevis, de Amerikaanse Maagdeneilanden, en Puerto Rico.

De orkaan trok ’s nachts over Dominica, en bijgevolg duurt het even voor de schade echt duidelijk wordt. Maar het ergste valt te vrezen als we de berichten van premier Roosevelt Skerrit mogen geloven. Hij moest vannacht uit zijn huis geëvacueerd worden, nadat het gebouw onder water was gelopen. Over dodelijke slachtoffers is nog niets bekend, maar de man heeft andere landen wel al om hulp gevraagd. Dominica is nooit eerder getroffen door een orkaan van categorie 5.

Volgens de laatste berichten zou ook het ziekenhuis in de hoofdstad Roseau geraakt zijn door de orkaan. Radiostations werken niet meer. Er is bijgevolg geen contact meer met de president van Dominica. De politie kan hoe dan ook nog niet de straat op, omdat het buiten te gevaarlijk is.

Dat is voor een paar andere gebieden op het pad van Maria wel anders. Zij likken nu nog steeds hun wonden na de doortocht van orkaan Irma nog geen twee weken geleden. Het is heel uitzonderlijk dat zo’n rampgebieden meteen opnieuw getroffen worden door een storm van dit niveau. Volgens de laatste waarschuwingen zal Maria de komende uren een orkaan van categorie 4 of 5 blijven, en vooral heel hard inbeuken op de Maagdeneilanden en op Puerto Rico.

Brokstukken van Irma

In Puerto Rico wordt gewaarschuwd voor de krachtigste orkaan die er in een eeuw tijd zal passeren. “Je moet jezelf laten evacueren, anders ga je sterven”, klinkt de waarschuwing daar. Het water zou er heel fel kunnen stijgen, en dus moeten we met een nieuwe natuurramp rekening houden.

Dat geldt ook voor de Maagdeneilanden. Gus Jaspert, gouverneur van de Britse Maagdeneilanden zegt dat er tegen de klok wordt gewerkt om de brokstukken van orkaan Irma op te ruimen. Anders zouden die als ongeleide raketten in het rond kunnen vliegen wanneer Maria over de eilanden trekt. Hij verplicht z’n bewoners om te gaan schuilen in kelders die daartoe voorzien zijn. Veel mensen hebben immers geen dak meer boven hun hoofd. Maria zou tegen morgenochtend aan land moeten gegaan zijn op de eilanden.

Intussen is ook op Saint Kitts and Nevis de noodtoestand uitgeroepen. De eerste minister aldaar, Timothy Harris, vraagt alvast aan de bewoners om binnen te blijven. “We dachten eerst niet dat Maria een even grote impact zou hebben als Irma, maar de omstandigheden zijn zeer snel veranderd”, zegt de VN-vertegenwoordiger Kevin Isaac aan de Britse krant The Guardian.

Voor Irma St. Kitts and Nevis aandeed, ging ze aan land in Guadeloupe. Daar zouden nu volgens officials van de regering drie doden zijn gevallen.

Beter nieuws komt er van het Franse eiland Martinique, dat grotendeels gespaard is gebleven door Maria. De schade zal er wellicht beter meevallen dat op Guadeloupe, waarmee alle radiocontact verbroken is. Ook Barbados is er goed van afgekomen, maar Maria heeft er wel veel regen gedropt. Vluchten zijn er geschrapt en de scholen houden de deuren dicht.

Gesponsorde artikelen