Ironisch: leeuwentroep fret een stroper op en laat alleen z’n hoofd achter

Ironisch: leeuwentroep fret een stroper op en laat alleen z’n hoofd achter

Boontje komt om z’n loontje: dat dacht een leeuwentroep in het Zuid-Afrikaanse Limpopo toch. Een onbekende man, die wellicht de dieren aan het stropen was, werd daar in hele kleine stukjes teruggevonden, opgegeten door een groep leeuwen. Enkel z’n hoofd bleef over. Geen mooie dood, maar leeuwen worden steeds vaker het slachtoffer van stropers. 

Hoedspruit wordt wel eens de safarihoofdstad van Zuid-Afrika genoemd. Het dorpje in de provincie Limpopo is een paradijs voor wie de Big Five wil zien. Het dorpje ligt vlakbij het Krugerpark en de Klein Drakensberg en trekt om die reden helaas ook veel stropers aan. Eéntje onder hen is finaal klaar: hij werd dood teruggevonden, opgegeten door leeuwen.

Hoofd gevonden

‘Dood teruggevonden’ is misschien niet de beste formulering: doorheen heel Hoedspruit werden namelijk kleine stukjes van de man teruggevonden. Z’n hoofd kon uiteindelijk wel nog in één stuk getraceerd worden, naast het hoofd lag een doosje patronen en een geweer, zei de politie van Limpopo aan AFP.

Hoe de stukjes van het slachtoffer teruggevonden werden (en hoe ver uit elkaar) wijst erop dat een leeuwentroep de man uit elkaar gescheurd heeft. Da’s een tikkeltje ironisch, gezien de man aan het stropen was. Zijn identiteit is nog niet bekend.

Eén stroper minder

Botten en andere lichaamsdelen van leeuwen worden vaak gebruikt in recepten van traditionele medicijnmannen. Ook in zuidoost-Azië is er steeds meer vraag naar leeuwendeeltjes, om tijgerstukjes mee te vervangen. Leeuwen zijn een beschermde diersoort, er zouden er nog 30.000 tot 100.000 rondlopen in Zuid-Afrika, waarvan grotendeels in Oost-Afrika. Ook in India lopen nog wat leeuwen rond, daar gaat het nog om vierhonderd exemplaren. Het aantal stropers is intussen met één verminderd.

Gesponsorde artikelen