Is Coca-Cola tegen homoseksuelen of tegen Putins homowet?

Is Coca-Cola tegen homoseksuelen of tegen Putins homowet?

Coca-Cola ligt onder vuur. De frisdrankreus lijkt zwaar te hebben geblunderd met een campagne in Zuid-Afrika waarbij homoseksuelen geviseerd worden. Het bedrijf is één van de belangrijkste sponsors van de Olympische Winterspelen in Sochi, waar homoseksualiteit door president Vladimir Putin onder druk wordt gezet. Maar was het wel een blunder of was het juist een verdoken statement tegen de Russische president?

Naar aanleiding van de Winterspelen die over een goede week van start gaan, lanceerde Coca-Cola in Zuid-Afrika een ludieke campagne. Fans mochten op een virtueel blikje de naam invullen van iemand waarmee ze graag een cola willen delen. 

Dergelijke namen zijn intussen een vertrouwd beeld geworden op de bekende rode blikjes. Share a Coke with… en een gebruiker kwam op het idee om het woordje gay in te vullen. Tot ieders grote verbazing weigerde de app steevast deze term en alle surfers kregen op dat ogenblik het bericht: Oops, let’s pretend you didn’t just type that. Please try another name.

Homohaters?

Wie het woordje straight koos, had geen probleem. Is Coca-Cola dan tegen homoseksualiteit aangezien ze een evenement in het Rusland van Vladimir Putin steunen? Putin probeerde de homoseksualiteit in zijn land aan strenge wetten te onderwerpen. Door die associatie zal Coca-Cola ook een prijs mislopen, die het bedrijf kon krijgen voor het promoten van diversiteit. Maar de link naar Sochi was er te veel aan en Coca-Cola is van de lijst geschrapt.

Toen onlangs een Russische demonstrant voor homorechten gearresteerd werd op de olympische site, werd snel opgemerkt dat de man die hem arresteerde een logo van sponsor Coca-Cola droeg.

Het lot van een sponsor

Coca-Cola excuseerde zich voor de campagne in Zuid-Afrika, maar zou het niet kunnen dat de publiciteit verkeerd wordt begrepen? Het lijkt toch vreemd dat een reus als Coca-Cola zo dom zou zijn om deze campagne de wereld in te sturen. Misschien wilde een slimmerik achter de stunt een verdoken boodschap in de app verstoppen en was het tekstje bij het woordje gay juist kritiek aan het adres van Putin?

Het is nu eenmaal niet de schuld van Coca-Cola dat ze de Winterspelen steunen. Het bedrijf is de oudste van alle olympische sponsors en was er in 1928 al bij. Het valt ook op dat er zelfs in Amerika geen grote reclamestunts naar aanleiding van de Spelen gepland zijn. In de VS besloot president Barack Obama ook enkel minder belangrijke figuren naar het evenement te sturen. Andere politieke leiders maakten eveneens een statement. Enkel in Sochi zelf lijkt Coca-Cola waar voor zijn geld te willen krijgen door overal op vlaggen en kledingsstukken te prijken.

Actievoerders hebben sponsors zoals Coca-Cola al gevraagd om hun machtspositie te gebruiken en een statement naar Rusland te sturen. Misschien was dit het wel en hebben we het gewoon niet begrepen?

Gesponsorde artikelen