Is de gevangenisstaking voorbij? Cipiers en minister Geens zetten stap in goede richting met voorlopig akkoord

Is de gevangenisstaking voorbij? Cipiers en minister Geens zetten stap in goede richting met voorlopig akkoord

De kans bestaat dat aan de stakingen in de gevangenissen in Brussel, Wallonië, en intussen ook het Vlaamse Beveren, vandaag een einde komt. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is er na een dag onderhandelen met de cipiers in elk geval in geslaagd om een protocolakkoord af te sluiten met de cipiers. De vakbonden stellen het akkoord nu voor aan hun achterban. Er volgt later meer uitleg op een persconferentie.

In de gevangenissen in Brussel en Wallonië wordt intussen al meer dan tien dagen niet gewerkt omdat de cipiers vinden dat de werkdruk te hoog is en er volgens hen nieuwe cipiers aangeworven moeten worden. In afwachting van een akkoord hebben de politie en de civiele bescherming het werk van de cipiers voorlopig overgenomen.

Hoewel oorspronkelijk enkel cipiers in Brussel en Wallonië het werk neerlegden, is de stakingskoorts intussen ook naar Vlaanderen overgeslagen. In Beveren legden vandaag dertig bewakers het werk neer.

Geens doet toegevingen

De onderhandelingen zijn al enkele dagen bezig, maar zouden vandaag dus wel eens tot een ontknoping kunnen komen. Woensdag stelde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een protocolakkoord voor met daarin de aanwerving van 350 nieuwe personeelsleden, een 1 op 1 vervanging van vertrekkend personeel, niet meer dan 6 procent tot eind 2016 en een iets grotere flexipremie voor een groter deel van het personeel in de gevangenissen.

Maar daar bedankten de vakbonden voor, die voorstellen waren niet genoeg om een einde te maken aan de stakingen. Dat was gisteren. Vandaag kwam de minister over de brug met een aangepaste versie van die voorstellen. Sinds 10u30 heeft hij overlegd met de vakbonden en lijkt een doorbraak bereikt. Volgens het overeengekomen protocolakkoord zullen 405 mensen aangenomen worden (45 meer dan in het eerste protocol werd voorgesteld) en zullen er geen verdere besparingen worden doorgevoerd op de budgetten voor 2016 (zoals die in 2015 zijn vastgelegd).

Terug naar de normale gang van zaken

In ruil hebben de vakbonden beloofd dat om aan de staking een einde te maken en de komende dagen in elk geval een minimale dienstverlening voor de gevangen te garanderen. Allicht zal alles terug naar zijn normale gang van zaken gaan op zondag of maandag als het protocolakkoord een definitieve overeenkomst is.

Gesponsorde artikelen