Is de leider van de Islamitische Staat dood? Nu claimen ook de Russen dat ze hem omgebracht hebben

Is de leider van de Islamitische Staat dood? Nu claimen ook de Russen dat ze hem omgebracht hebben

Al enkele dagen doet het gerucht de ronde dat Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de Islamitische Staat, gedood zou zijn bij bombardementen. Nu gelooft Rusland dat hij wel eens zou kunnen omgebracht zijn door een Russische luchtaanval. Dat gebeurde al op 28 mei. Ze gaan nu na of hij inderdaad aanwezig was.

De Russische bombardementen zouden eind mei in Raqqa, in het noorden van Syrië en zowat de hoofdstad van de Islamitische Staat, hebben plaatsgevonden. De leider van IS is al een paar keer doodverklaard, en de voorbije week gonsde het van de geruchten. Het is al een tijdje niet geweten waar Abu Bakr al-Baghdadi zich bevindt. Vermoedelijk was hij in de Iraakse stad Mosul voor de door de Amerikanen geleide aanval op de stad op het einde van 2016 begon.

Zeer zware klap

Op het ogenblik van de luchtaanval hielden IS-leiders in Raqqa een bijeenkomst. De Russen hebben redenen om te denken dat de grote baas al-Baghdadi daar ook bij was en ze proberen die informatie nu te bevestigen. Al-Baghdadi staat sinds 2010 aan het hoofd van IS. Eén van de laatste keren dat hij in het openbaar gezien werd, was in Mosul toen hij het kalifaat uitriep. Daar kon hij intussen niet meer zitten, omdat de stad grotendeels heroverd is.

Als Baghdadi echt dood is, dan is dit een zeer zware nederlaag voor IS. Zeker omdat de terreurgroep in het Midden-Oosten steeds meer gebied aan het verliezen is. Nu Mosul bijna volledig terug in handen van Irak is, trekken Koerdische troepen met Amerikaanse steun richting Raqqa. De strijd om de hoofdstad van IS zal weldra beginnen.

Gesponsorde artikelen