Is de zomertijd binnenkort verleden tijd?

Is de zomertijd binnenkort verleden tijd?

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover. Om klokslag 3 uur gaat de wintertijd weer in. We draaien dan de klok een uurtje terug: 3uur wordt dan 2 uur. Maar als het van het Europees Parlement afhangt wordt dat de laatste keer. Zij hebben namelijk een voorstel klaar om het zomeruur af te schaffen. 

Het winteruur is eigenlijk de standaardtijd, het zomeruur is een aanpassing die in ons land in 1977 werd ingevoerd in de nasleep van de oliecrisis. Men dacht toen door de tijd een uur op te schuiven in de zomer, en dus een uur langer licht, heel wat energie te besparen. ‘Maar deze theorie is nu dus achterhaald’, zegt de Duitse hoogleraar Till Roenneberg.

Een zeventigtal Europarlementsleden steunt de Duitser in zijn redenering. Zij willen zo snel mogelijk het voorstel op tafel leggen, om het zomeruur af te schaffen. Wellicht komt de stemming al in december van dit jaar. Maar een afschaffing zal nog niet voor meteen zijn.

Als het voorstel geaccepteerd wordt komt de bal in het kamp van de Europese commissie terecht. Daarna is het aan de verschillende Europese lidstaten om het plan al dan niet goed te keuren. Voorlopig kan je dus op je beide oren blijven slapen, en dankzij het winteruur zelfs een uurtje langer.

Gesponsorde artikelen