Left Right
scrollTop top

Is deze drone de oplossing voor de bijensterfte?


Is deze drone de oplossing voor de bijensterfte?

Britse wetenschappers van The Green Brain Project zijn er in geslaagd een drone te laten vliegen op commando van de hersenen van een honingbij. Of toch van een gesimuleerd paar hersenen dat ze virtueel konden uploaden op de drone. Het lijkt allemaal heel technisch, en dat is het ook, maar het brengt de toekomst alweer een stukje dichterbij.

Insecten hebben in vergelijking met gewervelde dieren heel simpele en kleine hersenen, en toch zitten die ongelooflijk ingewikkeld in elkaar. Het is verbazingwekkend over welke cognitieve vaardigheden bijen beschikken, gezien die hersentjes. “Bijen en andere insecten zijn echte wonderen van de natuur, we zijn er nog lang niet aan toe om zoiets na te maken”, zegt James Marshall van de universiteit van Sheffield aan BBC. “Als we nog maar een fractie van hun vaardigheden zouden kunnen nabootsen in een robot, zouden we enorme stappen vooruit zetten.”

Zelfstandig vliegen zonder ongelukken

Dus echt bijenhersenen helemaal nabouwen kan nog niet, maar ze zijn er wel al in geslaagd die delen te reconstrueren die hen laten zien en ruiken. Maar eens dat zou kunnen, zouden we enorm veel kunnen bijleren over de werking van niet alleen bijenhersenen, maar ook menselijke hersenen.

En hoe vliegt deze drone dan? De wetenschappers hebben een computersimulatie van de bijenhersenen, compleet met duizenden virtuele neuronen, in het systeem van de drone kunnen uploaden. Daardoor vliegt hij volledig zelfstandig door een gang, zonder op iets te botsen. In een andere test kon hij zelfs navigeren met behulp van een dambordpatroon. (bekijk de video)

Oplossing voor bijensterfte?

Over de hele wereld zijn wetenschappelijke teams bezig met het combineren van bijen en robotten. Zo zouden kleine bijenrobotjes kunnen dienen als plantenbestuivers, om de dreigende uitsterving van de bij op te vangen en de wereld te redden. Maar dat is nog hele verre toekomstmuziek.

Enkele weken geleden demonstreerde Vint Cerf, een van de vaders van het internet, in Nederland een andere drone die hij bestuurde met enkel zijn eigen hersengolven. Enkel door er aan te denken kon hij een drone doen opstijgen en landen (andere bewegingen werden geblokkeerd voor de veiligheid van de toeschouwers). Cerf was de uitverkoren testpersoon, omdat door zijn kale hoofd de hersengolven makkelijker opgevangen kunnen worden dan bij iemand die wel haar heeft.

Bron: IFLScience!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…