Is dit discriminatie? Belgocontrol heeft vacature voor 6.200 euro, maar alleen jongeren tussen 18 en 25 jaar mogen solliciteren

Een job als luchtverkeersleider bij Belgocontrol voor een salaris van 6.200 euro per maand. Wie wil dat nu niet? Toch mogen enkel jongeren tussen 18 en 25 jaar op de vacature reageren. Is dit leeftijdsdiscriminatie? Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia heeft haar bedenkingen hierover en begint met een onderzoek. 

Luchtverkeersleider voor een maandsalaris van 6.200 euro bij Belgocontrol, een boel mensen zullen deze job ambiëren. Dertien kandidaten zijn intussen bij Belgocontrol begonnen aan de opleiding voor deze functie.

Maar Belgocontrol – het overheidsbedrijf dat het verkeer in de lucht regelt – is op zoek naar nog meer mensen en heeft daarom opnieuw een vacature geplaatst. Sowieso is de selectie heel streng, maar nu geldt er ook een leeftijdsbeperking: enkel mensen tussen de 18 en 25 jaar mogen op de vacature reageren.

Leeftijdslimiet toegestaan?

Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia vraagt zich af of Belgocontrol deze leeftijdslimiet wel mag invoeren en begint een onderzoek. “Leeftijdsbeperkingen kunnen gerechtvaardigd zijn, maar we moeten weten waarom de beperking wordt ingevoerd”, verklaart topman Patrick Charlier aan het Vlaamse nieuwsmagazine Knack.

Dominique Dehaene, woordvoerder van Belgocontrol, legt uit dat de leeftijdslimiet wettelijk is afgetoetst. “We hebben vastgesteld, net als de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol dat het slaagpercentage in die leeftijdscategorie hoger ligt.” Bovendien heeft Belgocontrol ook “meer zicht op de lange termijn”.

Unia niet overtuigd

Maar Unia is het niet eens met deze argumenten. Charlier: “Er zijn gevallen geweest, onder andere in de luchtvaartsector, waarbij een lange en dure vorming als reden aanvaardbaar werd bevonden. Bijvoorbeeld: iemand van 55 jaar die na een vorming van 3 à 4 jaar niet lang genoeg meer aan de slag zal zijn om de opleiding te laten renderen. Maar een beperking tot 25 jaar lijkt me toch te laag om deze reden in te roepen.”

Het gelijkekansencentrum is dus niet overtuigd: “Dat de slaagkansen hoger liggen, lijkt mij ook al niet voldoende”, zegt Chalier. “Iemand van 30 of 35 kan toch ook slagen, maar mag niet meedoen. Dat is een vorm van discriminatie.”

Juridisch onderzoek

De uitleg van Belgocontrol lijkt Unia op het eerste gezicht onvoldoende. “We zullen dit juridisch onderzoeken en Belgocontrol om verdere uitleg vragen.”