IS lanceert chatplatform en cloudservice voor terroristen

De islamistische cyberbeveiligingsgroep Electronic Horizons Foundation, dat een digitale tak van IS is, lanceert een eigen platform met cloudservices en chatmogelijkheden voor leden. Via dat platform zouden volgers makkelijker online propaganda kunnen verspreiden en bovendien makkelijker de interne rangen sluiten.

Electronic Horizons Foundation (EHF) lijkt op het eerste gezicht een gewone naam van een doorsnee technologiebedrijf. Maar niets is minder waar. De organisatie is eigenlijk een digitale tak van de Islamistische terreurgroep IS. De groep werd wellicht in 2016 opgericht als een soort ‘helpdesk’ die terroristen kon bijstaan om zich te verbergen voor westerse autoriteiten.

EHF informeerde volgers en mogelijke rekruten in het verleden al vaker over persoonlijke cyberbeveiliging via online magazines. Daarin werden er allerlei technieken aangeleerd om de communicatie te beveiligen en ook verschillende apps aangeraden. In mei vorig jaar publiceerde de organisatie bijvoorbeeld zo’n magazine van maar liefst 34 pagina’s, dat zowel in het Engels als in het Arabisch beschikbaar was.

Nu zou EHF dus haar eigen platform voor communicatie en de opslag van bestanden hebben opgericht. “Gezien de recente ontwikkelingen in de media en de groeiende restricties van techbedrijven op inhoud, moesten we onze eigen oplossingen aanreiken om een ruimte te creëren voor volgers en de Moslimgemeenschap”, zou er te lezen zijn in een digitale statement van EHF.

Hoe het zogenaamde ‘Horizons Cloud Platform’, een digitale opslagplaats voor terroristen dus, precies zou werken is onbekend.

Vlucht van populaire sociale media naar Telegram

Het meeste van die informatie lezen we in verslagen die gepubliceerd werden door het Middle East Media Research Institute. Dat is een Amerikaanse non-profitorganisatie en denktank, met vestigingen in Washington, Berlijn en Jeruzalem, die het medialandschap in het Midden-Oosten in de gaten houdt. Die informatie werd dan opgepikt door Homeland Security Today, een andere Amerikaanse non-profit die nieuws over de nationale beveiliging van de Amerikanen produceert.

We weten wel met zekerheid dat IS inderdaad al langer gebruikmaakt van beveiligde messenger-apps zoals Telegram om te communiceren. IS-aanhangers hoopten toen ze van Twitter verbannen werden dat ze via het Duitse Telegram veilig met elkaar kon spreken en bestanden konden delen. Telegram kondigde in 2015 wel al aan dat het waakzaam zal zijn dat de app niet wordt gebruikt voor illegaal materiaal. Correspondentie van IS-leden valt ook onder die categorie, volgens Telegram.

De digitale instrumenten van IS

Hier zijn nog enkele digitale platformen die de voorkeur krijgen van de terroristen:

  • Het Duitse Nextcloud zou een uiterst geschikt platform zijn om mediabestanden op te delen. ‘Wel oppassen dat je geen persoonlijke zaken upload’, waarschuwt de handleiding voor terroristen nog.
  • Een mailadres maak je best aan via Protonmail of Tunota. Deze mailservices zijn ook geliefkoosd door journalisten vanwege de mogelijkheid om berichten te beveiligen.
  • Het internet bezoek je best via de Tor-browser, die ook toegang geeft tot het fameuze ‘dark web’.
  • Ook het inschakelen van een ‘VPN-service’ is aangeraden voor terroristen. Met zo’n ‘Virtueel Particulier Netwerk’ kan je de virtuele locatie van je toestel wijzigen of onzichtbaar maken.
  • Volgens EHF zijn de beste ‘operating systems’ trouwens niet Mac of Windows, maar Qubes, Whonix of Tails.

Lees ook: De retour van de Islamitische Staat: IS houdt 700 gijzelaars vast in Syrië

(am)

Meer
Lees meer...