IS eist aanslag op in Afghaanse moskee: minstens 25 doden

IS eist aanslag op in Afghaanse moskee: minstens 25 doden

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn minstens 25 mensen omgekomen bij een aanslag op een sjiitische moskee. Die werd tijdens het vrijdaggebed aangevallen door vier zwaarbewapende mannen. Er was in de buurt urenlang geschut en explosies te horen. De veiligheidstroepen hadden eerst de moskee omsingeld maar gingen niet binnen uit vrees voor meer slachtoffers. Dat meldt de politie. Toen de troepen een eerste keer probeerden binnen te gaan, moesten ze zich terugtrekken omdat één van de terroristen een explosie veroorzaakte.

Minstens 25 mensen zijn gestorven bij een aanslag op een sjiitische moskee. Dat meldt persbureau AP. Aan de ingang hadden twee terroristen zichzelf opgeblazen en de twee anderen werden doodgeschoten door militairen.

Ondertussen heeft terreurgroep Islamitische Staat de aanslag opgeëist. Dat meldt Amaq, het communicatiekanaal van de terroristen. Ze hebben het over twee strijders die “het martelaarschap zochten”.

Mir Hussain Nasiri, lid van de Afghaanse sjietische religieuze raad, zegt dat het deel van de moskee met aparte gebedsruimtes voor vrouwen en mannen ingenomen was. In de moskee is plaats voor zo’n duizend mensen.

Sjiitische gebedsplaatsen zijn de jongste tijd steeds vaker het doelwit van IS. Een paar dagen geleden was er nog een aanval op een moskee in het westen van het land. Toen kwamen 32 mensen om. Eerder dit jaar werden ook de Iraakse en de Duitse ambassade aangevallen.

Gesponsorde artikelen