IS eist aanslagen in Sri Lanka op: teller op 321 doden

IS eist aanslagen in Sri Lanka op: teller op 321 doden

Twee dagen na de bloedige aanslagen in Sri Lanka heeft internationale terreurorganisatie IS de aanslagen op haar conto geschreven. Daarmee lijken de geruchten over lokale moslimbewegingen die de aanslagen zouden gecoördineerd hebben, finaal van tafel gehaald te zijn. 

Islamitische Staat, de terreurgroep die in Syrië onlangs finaal werd teruggeslagen, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka tijdens het Paasweekend. De grote schaal van de aanslagen, het hoge aantal doden en de werkwijze van de terroristen, wees al eerder richting Islamitische Staat, maar in Sri Lanka klonken nog andere geluiden.

Zo kondigde de regering gisteren aan dat de aanslagen het werk waren van een lokale extremistische beweging, een moslimgroepering die de aanslagen zou gepleegd hebben met behulp uit het buitenland. De NJT, het National Thoweeth Jama’ath, of de ‘Groepering van Gods Eenheid’, een radicaal-islamitische organisatie die ook al enkele Boeddhabeelden beschadigde.

Vergelding voor Christchurch

Maar nu heeft IS de aanslag dus opgeëist. Er zijn al zo’n veertigtal mensen opgepakt, waarbij de politie ervan uitging dat de aanslag een vergeldingsactie was voor de aanslag op een moskee in Christchurch eerder deze maand. Daarbij vielen vijftig doden.

De dodentol in Sri Lanka ligt intussen een pak hoger, namelijk op 321: bij zeven ontploffingen in hotels en kerken vielen er ook al meer dan 500 gewonden. Er waren mensen van zeker 12 nationaliteiten aanwezig in de hoofdstad.

Aanslagen in Sri Lanka

Sri Lanka heeft een lange geschiedenis van aanslagen op kerken. Zo’n 80% van de bevolking is boeddhistisch, nog zo’n tien procent is moslim. De aanslagen van op Paaszondag waren echter van zo’n grootorde dat de verantwoordelijkheid moeilijk alleen bij een kleine groepering kon liggen. Na de aanslagen op zondag werd ook op maandag nog een bestelbusje met explosieven voor een kerk, ontmanteld.

EPA

Gesponsorde artikelen