Is er weer geblunderd? Kerk in Normandië stond op doelwitlijst die jaar geleden werd gevonden bij terrorist. En er is meer

Is er weer geblunderd? Kerk in Normandië stond op doelwitlijst die jaar geleden werd gevonden bij terrorist. En er is meer

De kerk in Normandië waar gisteren een gruweldaad werd gepleegd door twee islamistische terroristen stond op een lijst met doelwitten die vorig jaar werd gevonden bij een Algerijnse jihadi die op het punt stond aanslagen te plegen. Bovendien stond Adel Kermiche, één van de daders, in contact met Maxime Hauchard, een prominente IS-beul in Syrië. En ook dat was bekend bij de Franse inlichtingendiensten.

De kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray stond wel degelijk op een lijst met doelwitten die gevonden werd in april vorig jaar op de computer van de Algerijnse jihadist Sid Ahmed Ghlam.

Ghlam was een geradicaliseerde student in Parijs. In 2014 al waarschuwde zijn familie de Franse politie dat hij aan het radicaliseren was. Die luisterde een jaar lang zijn telefoon af maar zou geen enkele aanwijzingen hebben gevonden dat Ghlam iets van plan was.

Op 19 april 2015 bleek dat niet te kloppen. Ghlam vermoordde toen de bestuurster van een auto in zijn straat, van wie hij vermoedde dat ze een geheim agente was die hem op het spoor was. Hij was toen op weg om een aanslag te gaan plegen op de kerk Saint-Cyr-Sainte-Julitte.

Maar Ghlam raakte zelf gewond – hoe is nog altijd niet duidelijk, maar hij kreeg twee kogels in zijn lijf en moest zijn poging staken. Hij belde zelf een ambulance.

Ernstig

Onderzoek van zijn computer bracht aan het licht dat Ghlam de dag daarvoor verschillende instructies had gekregen om “tot actie over te gaan”. Er werd ook een lijst met doelwitten gevonden: allemaal kerken. En de kerk waar gisteren twee geradicaliseerde jongeren een priester de keel oversneden, stond ook op die lijst.

Dat Ghlam ernstig genomen moest worden, mag blijken uit het feit dat hij in contact stond met Saïd Kouachi, één van de aanslagplegers bij Charlie Hebdo. Hij bleek ook op weg naar de kerk met vier kalashnikovs, een revolver, een kogelvrije vest en een vlammenwerper.

De beul

Er is meer. Adel Kermiche, één van de twee die de terreurdaad in de kerk pleegden, stond in contact met Maxime Hauchard. Hauchard komt ook uit de regio Rouen. Hij staat bekend als één van de prominente beulen van Islamitische Staat in Syrië; een beetje de Franse versie van Jihadi John.

De Franse inlichtingendiensten wisten dit. Als ze een beetje beter hadden gekeken, hadden ze misschien ook dit kunnen zien: dat iemand die twee keer naar Syrië probeerde te reizen en 10 maanden in voorhechtenis zat wegens “banden met terreurorganisaties” én in contact stond met een kopstuk van IS vlakbij een doelwit woonde dat op een bijzonder ernstig te nemen lijst stond.

Bovendien trok de familie van Kermiche herhaaldelijk aan de alarmbel (Lees: Een jaar geleden smeekte moeder van kerkterrorist al om hulp omdat haar zoon aan het radicaliseren was). Binnen de Arabische gemeenschap van de regio stond Adel Kermiche bekend als een “tikkende tijdbom”.

Gesponsorde artikelen