Is het einde in zicht voor Theresa May? 40 van haar partijleden eisen dat ze opstapt door moeizame brexit

Is het einde in zicht voor Theresa May? 40 van haar partijleden eisen dat ze opstapt door moeizame brexit

Voor de zoveelste keer wankelt de stoel van de Britse premier Theresa May door de moeizame onderhandelingen over de Brexit. Nu eisen 40 parlementsleden uit haar eigen Conservatieve Partij in een brief het ontslag van May, zo schrijft de Sunday Times. Ze hebben maar acht stemmen extra nodig om haar daadwerkelijk te dwingen af te treden.

Met die acht stemmen zou May als partijleider worden afgezet. Nieuwe verkiezingen zijn dan niet nodig, want de nieuwe partijleider zou dan ook de volgende premier worden. Het zijn nog altijd moeilijke tijden voor May, die in juni al zwaar werd afgestraft en haar meerderheid in het lagerhuis verloor. De voorbije maanden zijn de onderhandelingen over de Brexit ook bijzonder moeizaam verlopen. En daardoor zeggen steeds meer partijleden hun vertrouwen in May op.

Intussen is ook een brief gelekt van Boris Johnson en Michael Gove, twee kopstukken in het kamp dat voor de Brexit gepleit heeft. In de brief schrijven ze hoe de premier de Brexit moet realiseren. Ze eisen dat de overgang tegen 30 juni 2021 afgerond is.

May fel verzwakt als leider

May viel enkele weken geleden ook al door de mand tijdens de jaarlijkse conferentie van haar partij. Daar had ze juist de sterke leider in de Brexit-onderhandelingen moeten blijken, maar ze bereikte er het tegendeel mee. May had last van hoestbuien en werd onderbroken door iemand die haar ontslagbrief bij zich had.

Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt de regering van May ook af te rekenen met seksschandalen, waardoor één van haar ministers moest opstappen. Het is dus de vraag hoelang May nog standhoudt.

Gesponsorde artikelen