Is het ongezond om je plas op te houden?

Je kent het gevoel wel: je bent tv aan het kijken en wil echt niet naar het toilet hollen tijdens dat spannende stuk van een film. Misschien ben je gewoonweg te lui om te gaan. Het is iedereen wel eens overkomen. Maar wat doet dat met je lichaam?

Een uitleg waarom we zo graag onze blaas trainen in plaats van gewoonweg naar het toilet te gaan is er niet direct. Wat we wel kunnen uitzoeken is wat dat precies met ons lichaam doet. Zo zie je op het internet veel theorieën die zeggen dat je infecties op je urinewegen kan krijgen als je te lang je plas ophoudt. In het ergste geval zou je zelfs nierstenen kunnen krijgen. Althans dat is toch wat het almachtige Google zegt…

Bakstenen maken van urine? Het bestaat echt!

Risico?

Professor in de klinische urologie David Ginsberg (Keck School of Medicine, California), zegt tijdens eens interview met het Amerikaanse The Huffington Post dat je waarschijnlijk geen schade zal ondervinden van eens niet naar het toilet te gaan tijdens de film. Zit je midden in het derde seizoen van Stranger Things blijf dan rustig zitten.

“Er is nog niemand die een onderzoek heeft gedaan waarin mensen voor een lange tijd worden opgesloten met de opdracht om hun plas zo lang mogelijk op te houden”, zegt de professor. Er is dus helemaal geen bewijs dat het slecht is voor je lichaam. “Blijf koffie drinken! En alleen maar naar het toilet gaan als je écht op barsten staat. Als je het ophoudt tijdens een film of als je een belangrijke deadline hebt, dan is dat echt geen probleem”, benadrukt professor Ginsberg.

Probleemgroepen

De professor zegt wel dat er patiënten zijn die een hoger risico lopen op een slecht werkende blaas. Mensen die last hebben van een ruggengraatletsel of multiple sclerose hebben een groter risico op een blaasinfectie omdat er bij die personen meer druk staat op de blaas. Dat kan gevaarlijk zijn voor de nierfunctie.

“De gedachte daarachter is dat het gebeurt doorheen de tijd, maar dat weten we niet zeker.” zegt Ginsberg. “De theorie is eigenlijk dat als je je blaas chronisch overstretcht, jaren na elkaar, dan kan je inderdaad problemen krijgen en je blaas niet meer fatsoenlijk leeg maken.”

https://www.instagram.com/p/B00U05aDByO/

Uitgerokken joggingbroek

Misschien heb je geen idee waar de professor het over heeft. Zelf legt hij het op volgende manier uit aan zijn patiënten: “Je blaas wordt als een uitgerokken joggingbroek. Je blaas is namelijk een spier. Als je plast, spant die spier op. Als je chronisch overstretcht bent, dan kan die spier na verloop van tijd niet meer zo vlot samentrekken. Als dat verder gaat, dan staan alle sluizen continu open.”

Dus als je je plas inhoudt tijdens een belangrijke meeting of een spannend stuk in een film, moet je geen schrik hebben. Als je blaas neigt naar de “uitgerokken joggingbroek” dan moet je je misschien vragen beginnen stellen of eens een enkeltje naar de dokter boeken.

Meer
Lees meer...