Vier IS-kinderen aangekomen in België: moeders nog in Turkse cel met jongste kinderen

youtube

Vier van de zes kinderen van de IS-schoonzussen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal zijn met het vliegtuig vanuit Turkije naar ons land teruggebracht. De twee oudste kinderen zijn zeven en acht, de twee jongste vijf. Zij zaten sinds eind vorig jaar in een opvanghuis in de Turkse stad Istanboel. In België zullen ze overgebracht worden naar het ziekenhuis. Ze zullen begeleid worden door het jeugdparket. De moeders van de kinderen zitten in de gevangenis in Turkije met hun twee jongste kinderen.

Vier van de zes kinderen van de IS-schoonzussen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal zijn maandagavond op Brussels Airport geland. Dat melden de Mediahuis-kranten. De vier kinderen werden onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht voor een medisch onderzoek. Dat heeft het parket van Antwerpen beslist. “Ze hebben via de Belgische ambassade de nodige reisdocumenten gekregen. De terugkeer is goed voorbereid”, reageerde het parket. De kinderen zullen onder de begeleiding van het Antwerpse jeugdparket blijven staan.

Turkse cel

De moeders van de kinderen, Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal, zitten nog steeds in een Turkse gevangenis met hun twee jongste kinderen die jonger dan vier jaar zijn. Of de Turkse autoriteiten hen terug zullen sturen naar ons land is niet duidelijk, ook over een tijdstip is dus niets bekend.

Bouchra Abouallal en Tatiana Wielandt wisten eind november met hun zes kinderen de van Syrië naar Turkije te reizen. Turkije zegt al enige tijd dat het Europese jihadi’s en hun kinderen die vanuit Syrië naar Turkije reizen, zal terugsturen naar hun thuislanden. De Belgische regering liet al weten dat kinderen van IS-strijders die jonger dan tien jaar zijn, terug mogen keren naar ons land.

Link met Sharia4Belgium

Abouallal en Wielandt vertrokken in 2013 vanuit Antwerpen naar Syrië met elk één kind en met hun mannen. Wielandt was getrouwd met Noureddine Abouallal, de broer van haar vriendin Bouchra. De mannen stonden bij de autoriteiten al bekend als leden van Sharia4Belgium.

De mannen waren in Syrië actief bij terreurgroep IS en werden in 2015 in Antwerpen bij verstek veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Abouallal kreeg vijftien jaar cel, Said El Morabit vijf jaar.

In 2014 keerden de vrouwen met hun kinderen terug naar België om elk te bevallen van hun tweede kind. Wielandt gebruikte voor de doopsuiker van haar pasgeboren tweede kind de vlag van IS. De kinderen kregen namen die verwezen naar de jihad. In de zomer van 2015 keerden de vrouwen terug naar het IS-gebied in Syrië. Daar hertrouwden ze allebei met IS-strijders en raakten ze allebei opnieuw zwanger van hun derde kind.  

Gevangenisstraf van vijf jaar

De twee vrouwen werden door de rechtbank in Antwerpen eind 2018 elk bij verstek veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. “Het feit dat de vrouwen doelbewust naar Syrië gaan om terug te gaan leven in een gebied gecontroleerd door IS, bewijst voldoende dat ze zich achter deze gruwelijke doctrine scharen en dat ze zich actief willen inzetten voor deze terroristische groep.

Het was duidelijk hun bedoeling om opnieuw te trouwen met een islamitische strijder. Uit hun eigen verhoren blijkt bovendien dat ze weet hebben van de gruwelijkheden die gepleegd werden door IS. Ze hebben zich uitdrukkelijk achter deze doctrine geschaard, waarbij ze effectief een gevaar vormen voor onze samenleving. Ze bestrijden de fundamentele waarden van onze samenleving”, was er in het vonnis te lezen.

De familie van Wielandt en Abouallal probeerden via de kortgedingrechter er al voor te zorgen dat de vrouwen en hun kinderen zouden kunnen terugkeren naar ons land vanuit Syrië. Na hun geslaagde vlucht uit Syrië naar Turkije is dat niet meer nodig.

Gesponsorde artikelen