Is jouw computer traag? Dan help je misschien een crimineel die cryptomunten wil

Is jouw computer traag? Dan help je misschien een crimineel die cryptomunten wil

Is jouw computer traag? Dan ben je misschien het slachtoffer van kwaadaardige ‘cryptomining’: hackers die via je computer cryptomunten proberen te minen. Cryptomining is nu de tweede grootste bedreiging voor consumenten en bedrijven.

Je hebt het waarschijnlijk niet eens door, maar het kan dat zogenoemde malware miners je computer gebruiken om via de kracht van je processor digitale munten voor zich proberen te winnen. De hackers hebben helemaal geen groot platform nodig hier profijt uit te halen. We spreken hier van ‘kwaadaardige cryptomining’: de op één na populairste vorm van cybercriminaliteit voor consumenten en bedrijven.

De software die automatische advertenties weergeeft op je computer, adware, is momenteel de grootste bedreiging voor consumenten. Spyware, is de grootste bedreiging voor bedrijven. Deze software steelt informatie over jou en stuurt deze door naar een externe partij. Al deze verstoringen, malware genoemd, zijn gelukkig sterk aan het verminderen, maar cryptomining neemt nu de bovenhand.

Pixabay

Populair

Volgens een rapport over cybercriminaliteitstactieken en -technieken van Malwarebytes, leverancier van beveiligingssoftware, is cryptomining plots populair geworden. “Het minen van cryptomunten is op zakelijk vlak zo voordelig dat het malwaremakers over de hele wereld aantrekt als bijen naar honing”, klinkt het in het rapport.

Macs en mobiele apparaten worden zeker niet vrijgesteld van de cybercriminaliteit. De populairste plaatsen voor criminelen om websites te misbruiken zijn servers. LA Times bijvoorbeeld werd al het slachtoffer van het misbruik. Ook websites van de Australische overheid en websites van het Northern Powergrid in het Verenigd Koninkrijk konden er niet onderuit.

Hoe kan je het herkennen?

Als de ventilator van jouw pc rare geluiden maakt, moet je je CPU-gebruik checken en kijken of je pieken kunt vinden. Bij Windows kan je het CPU-gebruik vinden bij de optie ‘taakbeheer’, bij Mac is dit de ‘activiteitenmonitor’.

Hoe kan je het tegenhouden?

Voor een bedrijf kan de oplossing Endpoint Protection and Response misschien wel helpen. Antivirussen en adblockers zijn ook altijd handig om je computer te beschermen. Als je een ongewoon programma jouw CPU-gebruik ziet opeisen, is het best dat je het meteen blokkeert en je pc scant op virussen.

Hopelijk weet je nu wat te doen na het lezen van dit artikel!

Gesponsorde artikelen