IS verovert strategisch bijzonder belangrijk Ramadi. En hoe!

Islamitische Staat heeft de Iraakse stad Ramadi veroverd. Het deed dat weer op ’n spectaculaire manier, Hollywood-style. Een bloedbad bij de achterblijvers dient zich aan. Plus: door de val van Ramadi heeft IS de sleutel in handen tot het vormen van een echt solide staat in Irak. En er is nog slecht nieuws …

IS probeerde al sinds april de Iraakse stad Ramadi in te nemen. Ramadi ligt op amper 100 kilometer van Bagdad, en het wordt algemeen aanzien als strategisch erg belangrijk.

De stad werd verdedigd door Soennitische Irakezen, die al weken aan Bagdad om versterking smeken. Maar, die kwam er nooit. Vannacht sloegen IS-strijders op sluwe wijze toe: ze stuurden zes voertuigen, waaronder bulldozers, die propvol explosieven zaten, naar strategische punten in de stad. De wegblokkades bleken geen match tegen dat zwaar materiaal. Eenmaal voorbij de blokkades, reden de bulldozers naar strategische punten in de stad, zoals het militaire hoofdkwartier en werden de zes voertuigen tegelijkertijd tot ontploffing gebracht.

Bloedbad nakend

IS-strijders maakten van de chaos daardoor gebruik om de stad binnen te vallen. In no time namen ze belangrijke punten in en staken sommige daarvan in brand. “If the government does not send any reinforcements and the coalition air force does not rescue us, I can confirm we will lose all Ramadi by midnight”, liet de burgemeester van de stad weten. “A massacre will take place and all of us will be slaughtered. We have been defending the city for months and we don’t deserve to end like this. It’s humiliating.”

Met de val van Ramadi is IS nu strategisch baas in de Anbar-provincie, die grenst aan onder meer Saoedi-Arabië en Jordanië. Tijdens de Iraakse oorlog en bezetting spendeerden de Amerikanen miljarden om de stad in handen te houden, een strijd die toen ook al honderden levens eiste.

Sleutel

Ramadi is het economische en politieke centrum van Al Anbar, en de stad is essentieel voor Bagdad om nog enigszins invloed uit te oefenen in het immense westelijke deel van Irak. Ramadi ligt ook op de weg van Bagdad naar Syrië en Jordanië, en dus belangrijk als bevoorradingsroute.

Een dam op de Eufraat en een reservoir dat iets ten zuiden van de stad ligt, zorgt voor een significant deel van de bewatering van Zuid-Irak. Plus: Ramadi is Soennitisch heartland en thuis van de Dulaymi-stam. Als IS hen onder controle krijgt, heeft het de sleutel in handen tot het vormen van een echt solide staat in Irak wordt algemeen aangenomen.

Als het zo belangrijk is, waarom wordt er dan niks gedaan om het te houden? Het is opnieuw een verhaal van Soennieten tegen Sjiïeten. Die laatsten controleren de overheid in Bagdad, en het Iraakse leger, onder meer onder impuls (en met steun van) Teheran.

Spandrels

Nog verontrustend is dit: er is nu wel degelijk bewijs dat Islamitische Staat z’n handen heeft kunnen leggen op AT-5 Spandrels. Dat is een door de Navo ontworpen raketsysteem gebaseerd op de Russische kornet ATGM, en uiterst effectief voor het uitschalen van bijvoorbeeld tanks. IS heeft die buitgemaakt in de buurt van Tikrit.

Gisteravond heeft IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi na zes maanden stilte van zich laten horen in een audioboodschap van 35 minuten. Hierin noemt hij het onder andere een plicht voor moslims te emigreren naar het ‘kalifaat’ van IS in Syrië en Irak. Ook veroordeelt hij de bombardementen van de Saoedische coalitie op Jemen.

Stad van Duizend Zuilen. Nu nog tenminste

Het nieuws van Ramadi en de boodschap van al-Baghdadi komen op het moment dat IS op twee kilometer van de ruïnes in Palmyra, een archeologisch juweel in Syrië, in gevecht is met regeringstroepen. Het hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst roept de internationale gemeenschap om hulp en waarschuwt dat IS “alles zal vernietigen” als IS het Unesco-werelderfgoed in handen krijgt.

Palmyra, Stad van Duizend Zuilen, ligt in het midden van de Tadmorean-woestijn. Het was ooit een van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk. De stad lag precies op de karavanenroute van verschillende beschavingen. In de tempels, zuilen en straten in de stad, gebouwd in de eerste en tweede eeuw na Christus, is daardoor een unieke combinatie van Grieks-Romeinse en Perzische bouwstijlen te herkennen. De overblijfselen ervan, ontdekt in 1678 en later opnieuw bestudeerd door archeologen, zijn indrukwekkend. Het trekt veel toeristen naar de stad.

IS-strijders verwoestten eerder de Assyrische ruïnes bij de stad Nimrud en delen van de 2.700 jaar oude stadsmuur van Nineveh, gelegen bij de stad Mosul. En toen IS vorig jaar juni Mosul, de tweede stad van Irak, innam, ging het al snel over tot de verwoesting van graven en grafmonumenten die belangrijk zijn voor zowel christenen als moslims. Die graven zouden volgens IS indruisen tegen de islam.