IS verspreidt video waarin de dader van de mesaanval in Parijs trouw zou zweren aan de terroristische organisatie

IS verspreidt video waarin de dader van de mesaanval in Parijs trouw zou zweren aan de terroristische organisatie

De terroristische organisatie Islamitische Staat heeft een video verspreid waarop de dader van de mesaanval in Parijs te zien zou zijn en trouw zou zweren aan de organisatie. De man blijft echter gemaskerd in de video en dus is het onmogelijk om zijn identiteit te bevestigen. Met de video wil IS zijn claim, dat het achter de aanval in Parijs zat, kracht bijzetten.

Het duurde niet lang gisterenavond of IS eiste de mesaanval in Parijs op. IS claimt wel vaker aanslagen waar ze niet achter zitten, dus bleef de politie kritisch. Maar de terroristische organisatie wil nu met een video bevestigen dat de dader, die neergeschoten werd door de politie, in opdracht van IS handelde.

Khamzat Azimov

De terreurorganisatie verspreidde een video via hun eigen persagentschap Amaq waarin in gesluierde man te zien is die trouw zweert aan de organisatie en leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Volgens IS gaat het om Khamzat Azimov, de Tsjetsjeense twintiger die gisteren vijf mensen aanviel met een mes in het centrum van Parijs. Eén persoon overleed ter plaatse, vier anderen raakten gewond. Azimov werd niet veel later door de politie neergeschoten.

Omdat de man in de video gesluierd is, is het haast onmogelijk uit te maken of het daadwerkelijk om Azimov gaat. Jean-Charles Brisard, het hoofd van het Centrum voor Terrorismeanalyse (CAT), deelde een beeld van de video op Twitter. In de video spoort de man de “andere mujahedin (Arabische strijders, red.)” aan om vastberaden te blijven. “De overwinning is nabij”, stelt hij nog. “Aan Frankrijk en zijn inwoners zeg ik nog: jullie zijn begonnen met het doden van moslims.”

IS eiste vandaag nog drie zelfmoordaanslagen in Indonesië op.

Gesponsorde artikelen