Is zoetstof gezonder dan suiker? Onderzoek wijst uit van niet

Gebruik jij ook zoetstof in plaats van suiker in je koffie of thee? Dan denk je waarschijnlijk dat je jezelf aan het beschermen bent tegen onder andere diabetes type 2 of gewoon overgewicht. Maar onderzoek wijst nu uit dat ook zoetstoffen gelinkt worden aan diabetes. 

Verschillende landen hebben een suikertaks om de gezondheid van hun burgers te bevorderen. Het resultaat: bijna alle voedingsproducten krijgen ook een low-calorie of zero-calorie-variant, met zoetstof in plaats van suiker, en de staatskas wordt gespekt. Maar er is steeds meer bewijs dat zoetstoffen gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Is zoetstof gezonder dan suiker?

Onderzoek uit de Verenigde staten, dat werd voorgesteld op de Experimentele Biologieconferentie in San Diego, vond een link tussen zoetstoffen en veranderende markers in het bloed van ratten die wijzen op meer risico op overgewicht en diabetes type 2. Wil dat zeggen dat je de zoetstoffen ook beter weggooit?

Zoetstoffen zijn meestal “niet-voedende” stoffen, dat wil zeggen dat je lijf ze niet kan verwerken tot energie. Sommige van deze stoffen zijn volledig synthetische chemicaliën die de smaak van suiker moeten nadoen. Saccharine, sucralose en aspartaam zijn voorbeelden. Andere zoetstoffen zijn gemaakt van chemicaliën die geraffineerd worden uit planten zoals stevia.

Zoetstoffen veranderen je lichaam

Suiker bevat zo’n vier calorieën per gram, bij voeding die veel suiker bevat, loopt de caloriecount dus behoorlijk op. Door deze calorieën te elimineren, zou je dus in theorie gewicht moeten verliezen.

iStock

Maar enkele onderzoeken zouden aantonen dat zoetstoffen eten iets doet met de bacteriën in je darmen, waardoor je lijf minder tolerant zou worden aan glucose. Onderzoek aan de universiteit van Marquette en Wisconsin, kijkt naar hoe zoetstoffen veranderen hoe we eten gebruiken en opslaan als energie. Dat zijn de zogenaamde metabolische veranderingen. Zorgen zij ervoor dat obesitas in de hand gewerkt wordt?

Eén onderdeel van je metabolisme zijn je bloedvaten: die mogen niet te vet worden, en de wanden moeten ook stevig blijven. Als de wetenschappers aan ratten eten gaven dat hoge concentraties suiker bevatte of kunstmatige zoetstoffen, ondervonden beide groepen ratjes er negatieve gevolgen van. Vooral de lipiden in het bloed bleven veel te hoog. Ook de wanden van de bloedcellen werd aangetast door een te hoge concentratie aan kalium. Met andere woorden: zowel zoetstof als suiker veranderen hoe je lichaam omgaat met vetten.

Hoeveel zoetstof mag je per dag?

Het Europese Voedselagentschap stelt een dagelijkse limiet van 5 milligram gram per kilo gewicht per persoon voor. Dus 120 milligram voor iemand van zestig kilo per dag. Aangezien suikervervangers overal inzitten, zit je vrij snel aan deze limiet. Opgelet: de studies gaan bijna allemaal over artificiële zoetstof, stevia is bijvoorbeeld een heel ander paar mouwen. Daar werd nog geen onderzoek naar gedaan.

Met andere woorden: alles met mate. En net zoals een kind zo’n tien tot twintig keer nieuw eten moet proberen voor ze weten of ze iets (niet) lusten, kan je als volwassene leren om de smaak van niet-zoete voeding opnieuw te appreciëren. Ook geen slecht idee, toch?

H/T The Conversation

iStock
Meer
Lees meer...