Islamitische Staat: de gruweldaden zijn nog veel erger dan we dachten

Islamitische Staat: de gruweldaden zijn nog veel erger dan we dachten

Massale executies, systematische verkrachting en seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen. 10.000 moorden en 1,8 miljoen mensen die uit hun huis gezet zijn. Een rapport van de VN en het Hoge Commissariaat voor Mensenrechten somt op wat Islamitische Staat allemaal uitgestoken heeft in de periode van 6 juli tot 10 september. En dat is nog gruwelijker dan wat we konden vermoeden. Een cocktail van speed en heroïne helpt “de uitverkoren van Allah” bij hun wandaden.

In het rapport staan gedetailleerde verslagen en getuigenissen over wreedheden die gebeurd zijn sinds IS z’n kalifaat uitriep.  Je kan er in lezen hoe groepen mannen met veertig tegelijk een nekschot krijgen en in massagraven worden gegooid. Hoe op een bepaald moment 1.500 regeringssoldaten werden gevangen genomen en in enkele uren werden geëxecuteerd. 

Kinderen ontsnappen ook niet aan de toorn van de terroristen. Ze worden verplicht om te zien hoe hun ouders geëxecuteerd en verkracht worden, daarna van hun kleren beroofd en zonder eten achtergelaten in de woestijn. Vaak worden ze eerst nog even gebruikt voor propaganda-foto’s: ze moeten dan met geweren en vlaggen van IS poseren voor beelden die later op sociale media verschijnen, zogezegd om te tonen dat zelfs de jongsten mee zijn met de zaak van IS.

IS-strijders tuk op verkrachten

Op 3 augustus werden 500 vrouwen ontvoerd in Irak en naar een citadel gebracht waar er 150 van hen werden uitgekozen om in Syrië de bruid van een IS-strijder te worden of om verkocht te worden als seksslavin. Verkrachting lijkt overigens iets waar IS-strijders nogal tuk op zijn. In de opsomming van 30 pagina’s met allemaal gewelddaden, komen ook andere vormen van seksueel geweld terug. 

IS vernielt ook systematisch gebouwen en kerken van Turkmenen, Shabakken, Christenen, Yezedi’s, Sabanen, Kaka’e, Koerden en Sjiieten. Er zijn gevallen waar hele dorpen, 200 huizen in één keer, opgeblazen werden. Ook Soennieten zijn overigens niet veilig, zij worden afgedreigd. Als IS het vermoeden heeft dat ze banden hebben of hulp verlenen aan de “vijand” worden ze ook terechtgesteld.

Het aantal doden ligt nog een pak hoger dan de 10.000 die in het rapport staan. Dat zijn immers alleen die die geverifieerd konden worden.

Junkies

Wat de terroristen drijft om dat allemaal te doen? Wel, ze hebben in elk geval iets dat hen daarbij helpt, blijkt uit een ander rapport. In de zakken van veel van de IS-strijders die omkomen zijn immers drugs gevonden en spullen om drugs te gebruiken, zoals injectienaalden. Speed en heroïne voornamelijk. 

Je kan het hele rapport hier lezen of downloaden.

Gesponsorde artikelen