Islamitische Staat doet gouden zaken sinds bombardementen zijn gestart: al 6.000 nieuwe Syriëstrijders

De bombardementen van de Amerikanen en hun bondgenoten in Syrië en Irak om Islamitische Staat uit te schakelen, hebben alvast gezorgd voor een nieuwe piek bij het aantal radicale jongeren die vanuit het Westen voor de terreurorganisatie gaan vechten. Uit een rapport van het Pentagon blijkt overigens dat de Amerikanen zich heel goed bewust zijn van het averechtse effect.

Enkele uren nadat ons parlement het licht op groen heeft gezet om mee te doen aan de bombardementen tegen de Islamitische Staat, blijkt dat die bombardementen een motivering zijn voor moslimjongeren om zich te laten inlijven door Islamitische Staat.

Minstens 1.300 van die nieuwe Syriëstrijders zijn de jongste twee weken uit West-Europa vertrokken. De cijfers komen van het in Londen gevestigde Syrian Observatory for Human Rights, dat in het verleden meestal wel juist bleek te zitten. Het wordt ook bevestigd door bronnen in Syrië aan de The Times. 

Nieuwe recruteringsstrategie

De bombardementen hebben ook gezorgd voor een nieuwe recruteringsstrategie bij Islamitische Staat. Zo is er een specifieke campagne naar Noord-Afrika en de Kaukasusregio (ondermeer Tsjetsjenië) om eerder huurlingen dan religieus gemotiveerde soldaten te werven. Er wordt effectief met heel wat dollars naar hen gezwaaid om hen te overtuigen om te komen vechten. 

Tussen 15 en 20 jaar

Naar de rest van de wereld toe is Islamitische Staat specifiek artsen en medisch geschoolden beginnen targetten. Er worden hen heel genereuze voorstellen gedaan als ze naar Syrië komen om de organisatie te versterken. Een andere specifieke doelgroep zijn tieners. Met resultaat blijkbaar, want de grote meerderheid van de 6.000 “strijders” die de jongste twee weken over de grens gekomen zijn, zijn tussen 15 en 20 jaar.

Averechts effect al tien jaar bekend

Ondertussen blijkt ook dat een rapport van de Amerikaanse Defense Science Board Task Force, gemaakt op vraag van de toenmalige defensieminister Donal Rumsfeld, al in september 2004 concludeerde dat rechtstreeks ingrijpen door de Amerikanen en hun bondgenoten alleen maar leidde tot meer onbegrip in de moslimwereld en zorgde voor meer jihadisten. Hier is de essentie daaruit:

De toenmalige president Bush besloot dat rapport uit het Pentagon te negeren. Hetzelfde rapport werd overigens afgestoft en twee maanden geleden voorgelegd aan Barack Obama.

Er is ook een opvallende oproep van twee al-Qaida-cellen, AQAP (al-Qaeda in the Arabian Peninsula) en AQIM  (al-Qaeda in the Islamic Maghreb) aan “alle jihadistische broeders” om te stoppen met elkaar te belagen en een coalitie te smeden tegen de “Amerikaanse campagne en de duivelse coalitie”.