“Islamitische Staat zit achter explosie in Istanboel: 10 doden en 15 gewonden”

“Islamitische Staat zit achter explosie in Istanboel: 10 doden en 15 gewonden”

Op het Sultanahmet-plein, een druk bezocht plein in de Turkse stad Istanboel, heeft vanochtend een ontploffing plaatsgevonden. Daarbij zijn zeker 10 doden en 15 gewonden gevallen. “De aanslag werd gepleegd door Islamitische Staat”, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in een persconferentie. 

Het oude stadsgedeelte, waar onder meer de oude kathedraal Hagia Sophia en de Blauwe Moskee staan, werd vanochtend opgeschrikt door een explosie. Het gaat om een Syrische zelfmoordterrorist, dat claimde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan eerder. Nu voegt hij daaraan toe dat het om een IS-strijder gaat.

Bij de aanslag vielen zeker 10 doden en meer dan 15 gewonden. Of er Belgische slachtoffers zijn, is nog niet duidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt het. “Maar tot nu toe zijn er geen indicaties dat er Belgen bij zijn”, klinkt het in het VTM Nieuws. De Turkse premier voegt er ook aan toe dat de meeste van de slachtoffers Duitsers zijn.

Op de plek van de explosie waren massaal veel ambulances en brandweerwagens aanwezig en de hele omgeving werd afgezet uit schrik voor meer ontploffingen. Ook de ontmijningsdienst zou volgens lokale media onmiddellijk ter plaatse zijn gekomen.

In Istanboel heerst er al enige tijd een verhoogde vorm van waakzaamheid en dat heeft natuurlijk alles te maken met het conflict met de Koerdische PKK en de burgeroorlog in buurland Syrië.

Gesponsorde artikelen