Islamofobie en aanvallen tegen moslims fors toegenomen na Charlie Hebdo

Sinds de terroristische aanslag op de redactie van Charlie Hebdo is het geweld tegen moslims in onder meer Frankrijk fors toegenomen.

Alleen al in Frankrijk werden 116 moslims aangevallen uit islamofobische redenen sinds 7 januari. Dat zijn er bijna evenveel als in heel 2014, toen er 133 gevallen van geweld tegen moslims omwille van hun geloof werden geteld door de Franse politie. De realiteit is nog een pak erger, want die 116 dat slaat alleen op Frankrijk zonder Parijs en de omliggende districten, want daar moet de politie de cijfers nog van vrijgeven. 

Er waren ook al 33 aanvallen tegen moskeeën in Frankrijk sinds de aanslag op Charlie Hebdo. De meeste gevallen zijn brandstichting, maar er is ook een aantal keer geschoten op moskeeën waar moslims zaten te bidden. 

Uit woordoefeningen blijkt dat kleuters steeds vaker denken dat moslim hetzelfde als terrorist is

In Groot-Brittannië heeft de NASUWT, de vakbond van de leerkrachten, aan de alarmbel getrokken over wat het een “belangrijke toename” van anti-islamitische incidenten in de scholen noemt. Er is een grote toename van zowel fysiek als verbaal geweld tegen moslimkinderen. Er zijn al meer dan honderd incidenten geweest waar islamitische kinderen slaag kregen van andere leerlingen omdat ze “terroristen zijn”.

Uit woordassociatieoefeningen bij kleuters blijkt dat het woord “muslim” steeds vaker door kleine kinderen gelinkt wordt aan “terrorist”, “pig”, “praying” en “immigrant”.  

Meer
Lees meer...