Israël getroffen door “grootste cyberaanval ooit”

Verscheidene Israëlische overheidswebsites zijn maandag uit de ether gegaan als gevolg van een grootschalige cyberaanval. Dat melden lokale media.

Een hoge defensiefunctionaris bevestigde aan de krant Haaretz dat maandagavond een massale cyberaanval werd uitgevoerd tegen Israëlische overheidswebsites. Nog volgens de krant spreken de autoriteiten van “de grootste cyberaanval ooit” tegen Israël, waarbij vooral richting Iran gekeken wordt als mogelijke initiatiefnemer.

Het ging om DDOS-aanvallen (distributed denial of service), waarbij de servers van websites door massaal verkeer overbelast worden. De websites van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid, Justitie en Welzijn werden op die manier offline gehaald, net als die van het kabinet van de premier. De toegang tot sommige van de sites is hersteld.

Noodtoestand

De Israëlische cybertoezichthouder en het ministerie Defensie hebben de noodtoestand afgekondigd om de omvang van de schade te bestuderen, terwijl strategische Israëlische websites en overheidsinfrastructuur, zoals Israëls elektriciteits- en waterbedrijven, worden gecontroleerd om te zien of zij ook zijn aangevallen.

Ook Oekraïne had, in de week voor de oorlog, te kampen met grootschalige DDOS-aanvallen.

(fjc)

Meer
Lees meer...