Left Right
scrollTop top

Israël lanceert sonde naar de maan met hulp van SpaceX


Israël lanceert sonde naar de maan met hulp van SpaceX

Israël wil vannacht vanaf Cape Canaveral in de VS een onbemande sonde naar de maan lanceren. Daarmee zou het land, na de Sovjet-Unie, Amerika en China, de vierde staat zijn die op de maand landt. Bovendien zou het gaan om de eerste maanmissie die door private investeerders is gefinancierd. Zo zijn ze van plan om de hulp van SpaceX van Elon Musk in te schakelen.

De maanlander werd gebouwd door de ingenieurs van de non-profitorganisatie SpaceIL. “Ik ben opgewonden en ontzettend nerveus tegelijkertijd. Iedereen staat op hoogspanning vandaag”, zegt ingenieur Eran Shmidt aan de Business Insider. “We zijn nu elk uur testen aan het doen in de VS en hier bij het commandocentrum in Israël. We weten pas twintig minuten voor de geplande lancering of het echt door kan gaan. We hebben keihard gewerkt om het te laten slagen, maar er kan nog van alles misgaan.”

De maanlander draagt de naam ‘Beresheet’, wat “in den beginne” betekent in het Hebreeuws. Het toestel zal onderweg en op de maan beelden vastleggen.

(Lees hier meer over de supersneeuwmaan.)

Vlag, volkslied en Thora

Het ruimtevaartuig neemt een tijdcapsule mee, met onder andere de Israëlische vlag, het volkslied, de Thora en het verhaal van een holocaustoverlevende. Als alles goed gaat, zal de Beresheet ook data verzamelen over magnetische velden op de maan.

“Onze belangrijkste missie is dat we Israëlische kinderen door de maanmissie enthousiast maken voor de wetenschap. Dat noemen we het Beresheet-effect”, zegt Shmidt.

(De Amerikaanse NASA wil binnen de tien jaar opnieuw mensen op de maan en “deze keer om er te blijven”.)

Google-wedstrijd

SpaceIL werd uit de grond gestampt naar aanleiding van de Google-wedstrijd Lunar XPRIZE. Het eerste team dat erin slaagde om een onbemand ruimtevaartuig naar de maan te sturen en daar 500 meter te laten rijden, zou zo’n 26 miljoen euro krijgen. Maar niemand haalde de deadline. Toch besloten de ingenieurs van SpaceIL, samen met de Israel Aerospace Industries, om ermee door te gaan.

(Het eerste plantje op de maan is alweer dood, maar de impact ervan valt niet te onderschatten.)

Voor Israël, niet het geld

Shmidt haalt ook aan dat deze Israëlische maanmissie een aantal keer in gevaar was door geldgebrek: “Als je voor een bedrijf investeerders zoekt, is het veel makkelijker, omdat je dan een rendement op de investering kan bieden. Maar dit doe je alleen omdat je het belangrijk vindt voor Israël. Je krijgt er verder niets voor terug.” Deze maanmissie heeft tot nu toe al zo’n 88 miljoen euro gekost.

(Dit jaar zijn we voor ’t eerst op de donkere kant van de maan geland.)

Hulp van SpaceX

Als deze lancering succesvol wordt, zal een Falcon 9-raket van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, de sonde in een baan rondom de aarde brengen. Daarna is het de bedoeling dat een Brits voortstuwingssysteem het vaartuig in een steeds grotere baan brengt. Het is de bedoeling dat de sonde op die manier dichter bij de maan komt.

(Lees hier meer over Elon Musk zijn ideeën over Marskolonies.)

Webcast

De lancering staat vannacht om 02.45 uur Belgische tijd gepland. Vanuit het commandocentrum in het Israëlische Yehud zal de Beresheet live gevolgd worden. Men hoopt dat het toestel midden april op de maan landt. Wie het live wil volgen, kan terecht op een webcast van SpaceX.

(Ultima Thule, de rots in de ruimte, ziet er eigenlijk helemaal anders uit dan we dachten.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938