Left Right
scrollTop top

“Israël schendt eigen staakt-het-vuren vrijwel meteen”


“Israël schendt eigen staakt-het-vuren vrijwel meteen”

Israël heeft zijn eigen staakt-het-vuren, dat het vannacht aankondigde en dat tot 16 uur onze tijd zou duren, al geschonden. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera op basis van Palestijnse bronnen. Bij een aanval op een huis in Gaza zouden vijftien mensen gewond geraakt zijn. Het Israëlische leger laat weten het bericht na te trekken.

Israël had op voorhand aangekondigd dat het zou terugvechten als het aangevallen werd en dat het bestand niet gold voor de zuidelijke stad Rafah.

In Rafah, waar gisteren nog een VN-schooltje gebombardeerd werd, is het leger momenteel aan een operatie bezig om smokkeltunnels te vinden en te vernietigen. Afgelopen vrijdag werd een gelijkaardige wapenstilstand aangekondigd (van drie dagen), maar na een paar uur werd er alweer gevochten.

Humanitaire hulp

Volgens Israël is de wapenstilstand bedoeld om humanitaire hulp toe te laten. Hamas heeft laten weten dat het staakt-het-vuren eenzijdig werd afgekondigd. “We hebben geen vertrouwen in zo’n wapenstilstand en vragen onze mensen om voorzichtig te zijn.”

Gisteren heeft Israël een deel van zijn grondtroepen herschikt en teruggetrokken. Sinds de start van het offensief op de Gazastrook, op 8 juli, zijn al meer dan 1.800 Palestijnen en 60 Israëli’s omgekomen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810