Left Right
scrollTop top

Israël viert vandaag z’n 70ste verjaardag: 52 Palestijnen doodgeschoten en meer dan 2.400 gewond bij protesten


Israël viert vandaag z’n 70ste verjaardag: 52 Palestijnen doodgeschoten en meer dan 2.400 gewond bij protesten

Vandaag vieren ze in Israël het 70-jarig bestaan van de joodse staat en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Bij het protest in onder meer de Gazastrook dat daarmee gepaard gaat, hebben Israëlische soldaten al 52 Palestijnen doodgeschoten, en meer dan 2.400 anderen, onder wie twee journalisten en een kind, geraakten gewond.

Het leger opende het vuur nadat de protesten van start gingen op verschillende locaties. Volgens het Israelische leger hebben zo’n 35.000 Palestijnen zich verzameld bij de grens.

Verschillende organisaties, waaronder Hamas vanuit de Gazastrook en Fatah op de Westoever, hadden opgeroepen om te protesteren. Israël houdt rekening met tienduizenden betogers en heeft het aantal militairen aan de grens met Gaza verdubbeld. Op verschillende plekken heeft Israël traangas ingezet.

Het Israëlische leger heeft vanochtend folders gedropt in de Gazastrook met waarschuwingen om niet in de buurt te komen van de grens. Israël waarschuwt Palestijnen zich “niet te laten gebruiken door terreurorganisatie Hamas”.

Op verschillende plekken zijn al autobanden in brand gestoken door Palestijnen. Er zijn ook berichten dat Israëlische drones bergen met autobanden in brand hebben gezet; de afgelopen weken gebruikten betogers brandende autobanden om het Israëlische leger het zicht te ontnemen. Door ze preventief in brand te steken, wil Israël blijkbaar voorkomen dat dat bij de grens gebeurt.

In benen geschoten

Sommige berichten zeggen dat de Israëli’s Palestijnen die te dicht bij de grens kwamen gewoon in de benen zouden hebben geschoten.

De officiële opening van de Amerikaanse ambassade is gepland voor vanmiddag 15 uur. Alle ambassades die zijn vertegenwoordigd in Israël hebben een uitnodiging gekregen. West-Europese landen zullen ontbreken, maar landen als Tsjechië, Hongarije en Roemenië sturen wel vertegenwoordigers. De EU heeft zich uitgesproken tegen de verhuizing van de Amerikaanse ambassade. EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini verklaarde dat de kwestie-Jeruzalem moet worden opgelost in vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

President Trump spreekt vermoedelijk via een videoverbinding bij de ceremonie. Hij heeft zijn schoonzoon Jared Kushner en dochter Ivanka Trump afgevaardigd. Daarnaast is de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnunchin erbij aanwezig.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810