Israël vindt op de valreep 12 miljoen om het Eurovisiesongfestival te organiseren

Israël vindt op de valreep 12 miljoen om het Eurovisiesongfestival te organiseren

Het Eurovisiesongfestival zal volgend jaar plaatsvinden in Israël. Even werd gevreesd dat het land niet tijdig de nodige 12 miljoen euro zou kunnen vinden om het Songfestival te organiseren. De Israëlische regering en de staatszender KAN raakten het niet eens over wie dit bedrag moest neertellen, maar nu is er, enkele uren voor de deadline, dan toch een akkoord.

Het waren bange uren voor fans van het Eurovisiesongfestival. Want de volgende editie van de liedjeswedstrijd had op een haar na op zoek moeten gaan naar een andere organisator. Er waren namelijk problemen omtrent het budget van 12 miljoen euro, dat ten laatste vandaag overgemaakt moest worden naar de European Broadcasting Union (EBU). Enkele uren voor de deadline raakten de Israëlische overheid en de staatszender KAN het dan toch eens en kan het Songfestival gewoon plaatsvinden in Israël, zoals de traditie het wil.

12 miljoen euro

Het Eurovisiesongfestival organiseren, kost behoorlijk wat geld. Dat mocht Israël aan den lijve ondervinden. Naast de 35 miljoen die de overheid al investeerde in de organisatie van de liedjeswedstrijd, moest gisteren nog 12 miljoen euro gevonden worden als een soort waarborg, voor het geval dat er iets zou mislopen.

De publieke omroep had echter al heel wat geld geleend om het festival van de kitch naar hun land te halen en ook de Israëlische regering zag het niet zitten om nog meer geld te investeren in het Eurovisiesongfestival. Gisteren stuurde de staatszender als laatste poging een open brief aan de regering om de 12 miljoen te investeren.

Akkoord

Vandaag, slechts enkele uren voor de deadline, hebben de openbare omroep en de Israëlische regering dan toch een akkoord bereikt. De staatszender zal toch een nieuwe lening aangaan voor de 12 miljoen euro, maar als er ook daadwerkelijk iets misgaat, zal de regering opdraaien voor de kosten.

De 12 miljoen is namelijk een waarborg en wordt dus bevroren op een rekening, wanneer alles volgens plan verloopt, krijgt de zender het bedrag na het Eurovisiesongfestival gewoon terug. Er zullen dus geen uitzonderingen gemaakt worden tijdens het Songfestival dit jaar en het land dat de vorige editie gewonnen heeft zal naar aloude traditie het volgende festival organiseren.

Maar daarmee zijn nog niet alle problemen van de baan, want er zijn nog heel wat discussies over de precieze locatie voor het Eurovisiesongfestival. Meer daarover lees je hier.

Wil je nog een keertje nagenieten van het afgelopen Eurovisiesongfestival? Dan vind je hier de dubbel-cd met alle nummers.

Gesponsorde artikelen